×

Serbest Bölgelere Yeni Avantajlar Sağlayan, SGK Tavan hesaplamasını ve Binek Otomobillerde ÖTV Uygulamasını Değiştiren, 6761 sayılı Kanun Yayımlandı.

6761 No'lu "Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" 24 Kasım 2016 tarihli ve 29898 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

 

Kanun ile; 

 

  • Serbest Bölgelerde işletici şirketlerin vergi yükünün azaltılması,
  • Sigorta priminde üst sınırın artırılması, 
  • Ülkemizden serbest bölgelere yapılan veya serbest bölgeden ihraç amaçlı olarak yurt içine yapılan yük taşıma işlerinin kısmi olarak KDV’den istisna edilmesi,
  • Binek Otomobillerin vergilendirmesinde yeni ÖTV sistemine geçilmesi, 
  • Serbest bölgelere yapılan taşıma işlerinde KDV istisnası 

 

konularında düzenlemeler yapılmıştır.

 

Buna göre;

 

Emlak Vergisi Kanunu’nun Geçici muaflıklar başlıklı 15 inci maddesinde değişiklik yapılarak, Bakanlar Kurulunca serbest bölge ilan edilen arazi, kullanıcı lehine tapuda tescilinin yapılacağı tarihe kadar geçici olarak arazi vergisinden muaf tutulmuştur.

 

Bu düzenleme kanunun yayım tarihi olan 24.11.2016 itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

 

 

Katma Değer Kanunu’nun Sosyal ve Askeri Amaçlı İstisnalarla Diğer İstisnalar başlıklı 17 nci maddesinde değişiklik yapılarak, ülkemizden serbest bölgelere yapılan veya serbest bölgeden ihraç amaçlı olarak yurt içine yapılan yük taşıma işleri KDV’den kısmi olarak istisna edilmiştir.

 

Bu düzenleme kanunun yayım tarihi olan 24.11.2016 itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

 

 

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun Oran veya tutar başlıklı 12 nci maddesi değiştirilerek, binek otomobiller için ÖTV matrahının hesaplanmasında farklı oranlar belirlemeye Bakanlar Kuruluna yetki verilmiştir.

 

Yapılan düzenleme sonrası Bakanlar Kurulu, mevcut ÖTV oranlarını, otomobilin motor silindir hacminin yanı sıra fiyat grupları ve cinsi, segmenti, üst yapı gövde tanımı, emisyon türü ve değeri, istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla dikkate alarak yeniden belirleyebilecektir.

 

Bu düzenleme kanunun yayım tarihi olan 24.11.2016 itibarıyla yürürlüğe girmiştir. Ancak konuya ilişkin detaylar ilgili Bakanlar Kurulu Kararının yayımı ile netlik kazanacaktır.

 

 

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun Günlük kazanç sınırları başlıklı 82 nci maddesinde değişiklik yapılarak, günlük brüt asgari ücretin 6,5 katı olan sigorta primine esas günlük kazanç üst sınırı, günlük brüt asgari ücretin 7,5 katına yükseltilmiştir.

 

İlgili madde 1 Ocak 2017 tarihi itibarı ile değiştirecek yürürlüğe girecektir. 2016 yılı sonuna kadar SGK Tavanı 10.705,50 olarak devam edecek, 01.01.2017 tarihinden itibaren Asgari ücret tutarının belirlenmesi ile bu tutarın 7,5 katı olarak hesaplanacak tutar SGK Matrahı Tavanı olarak ilan edilecektir.

 

SGK tavanı hesaplamasında yapılacak değişiklikler hem işçinin hem de işverenin SGK için ödediği prim maliyetini etkileyecektir. Tavanda yapılan değişiklik, yüksek ücretli personellerin ödenen SGK prim paylarında önemli oranda bir artışa neden olacaktır.

 

Yasa 2017 itibariyle yürürlüğe gireceğinden net bir maliyet hesabı vermek mümkün olamamaktadır.

 

6736 Sayılı Kanun’un İnceleme ve tarhiyat safhasında bulunan işlemler başlıklı 4. maddesinin 1. ila 8. fıkraları kapsamında olan ve Kanunun yayımlandığı tarihi takip eden gün ile 31/10/2016 tarihi (bu tarih dâhil) arasında tebliğ edilen ihbarnamelere konu alacaklar için süresinde başvuruda bulunamayan mükellefler için anılan fıkralardan yararlanmak üzere 30 Kasım 2016 tarihine kadar başvuru hakkı verilmiştir.

 

Bu düzenleme kanunun yayım tarihi olan 24.11.2016 itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

 

 

Söz konusu Kanuna ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi