×

Bireysel Emeklilik Sistemine otomatik katılımla ilgili Başbakanlık Genelgesi yayımlandı.

Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) otomatik katılıma ilişkin 2016/26 sayılı Başbakanlık Genelgesi 26.11.2016 tarih ve 29900 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

 

Ülkemizde bireysel emeklilik sistemine otomatik katılım, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununa 6740 sayılı Kanunla eklenen Ek 2’nci maddenin 01.01.2017 tarihinde yürürlüğe girmesi ile hayata geçirilecektir.

 

4632 sayılı Kanunun Ek 2’nci maddesi kapsamına 01.01.2017 tarihinden itibaren, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerine göre istihdam edilecek 45 yaşını doldurmamış çalışanlar ile mevcut çalışanlardan 45 yaşını doldurmamış olanlar dâhil edilmiştir. 

 

Genelgede, kamu kesimi ve özel sektörde faaliyet gösteren işverenlerin BES'e ilişkin sorumluluk ve yükümlülükleri hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

 

Genelgede, kamu kurum ve kuruluşlarına Bireysel Emeklilik Tasarrufu ve Yatırım Sistemi Kanunu'nun Ek 2. maddesinin gerektirdiği yükümlülükleri yerine getirmeleri, veri paylaşımına ve katkı paylarının doğru hesaplanıp tahsil edilmesine imkan sağlayacak kurum içi tedbirleri almaları gerektiği belirtilmiştir.

 

Sistem, ilgili kanun kapsamına giren çalışanların, otomatik katılım ve cayma hakkına sahip olacak şekilde işverenleri tarafından bir emeklilik planına dahil edilmeleri esasına dayanmaktadır.

 

İşverenler otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığı tarafından yetkilendirilmiş bir veya birden fazla emeklilik şirketiyle anlaşmaları gerekmektedir.

 

İşverenin merkez ve/veya taşra birimleri adına emeklilik sözleşmesi imzalanmasına ilişkin yetkili yöneticilerini belirlemek, kapsamda yer alan çalışanlarına emeklilik planı sunmak ve çalışanın ücretinden keseceği katkı payını zamanında emeklilik şirketine aktarmakla yükümlü tutulmuştur. 

 

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenlere ilgili kanun uyarınca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından idari para cezası uygulanacaktır.

 

BES 1 Ocak 2017 tarihinde hayata geçirilecektir.

 

Uygulamanın kapsama alacağı işverenler, Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit edilecektir.

 

Söz konusu genelgeye ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi