×

Yiyecek ve İçecek Hizmeti Sunan Yerlerde KDV Oran Uygulamalarına Dair 51 Seri No.Lu KDV GUT Yayımlandı.

51 Seri No.lu ”KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” 27.04.2024 tarihli ve 32529 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere, mal teslimi ve hizmet ifalarına uygulanan KDV oranları, 3065 sayılı KDV Kanunu’nun 28. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak maddede yer alan sınırlar dahilinde, 700 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişmeden önce Bakanlar Kurulu, değişiklik sonrasında ise Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmektedir.

 

Bu kapsamda KDV oranları, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %10, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için ise %20 olarak uygulanmaktadır.

 

Anılan Kararın eki (II) sayılı listenin 24. sırasında; “24- Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler hariç olmak üzere kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetler (bu yerlerde verilen hizmetlerin alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç),” sayılmış olup bu hizmetlere %10 oranında KDV uygulanmaktadır.

 

51 Seri No.lu  Tebliğ ile; Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin “Yiyecek ve İçecek Sunulan Yerlerde KDV Oran Uygulaması - Kapsam” başlıklı (III/B-2.4.1) bölümünde yer alan “(%8)” ibareleri “(%10)”, “(%18)” ibareleri “(%20)” şeklinde değiştirilmiş ve aynı Tebliğin (III/B-2.4.1.) bölümünün birinci paragrafında yer alan “1/1/2008 tarihinden itibaren” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Buna göre; yeme içme hizmeti sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler, kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin ederek buralarda sattıkları ürünler için %10 oranında KDV hesaplayacak olup, II sayılı listenin 24. sırası kapsamında yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgâh gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların buralarda yaptıkları gıda maddeleri satışlarında da 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin 24. sırası kapsamında %10 oranında KDV hesaplanacaktır.

 

Ayrıca bu yerde satışı yapılan alkollü içeceklerde % 18 olarak uygulanan KDV oranı tebliğle % 20'ye yükseltilmiştir.

 

İşletmelerin, telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, "gel-al" gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlarda da %10 oranında KDV uygulanacaktır.

 

Tebliğ yayımı izleyen ayın başı olan 01.05.2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.

 

Söz konusu Genel Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

KDV Genel Uygulama Tebliği'nin son güncel haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi