×

İthalatta Gözetim ve Korunma Önlemi Uygulamaları Kapsamında Hesaplanan Katma Değer Vergisinin İndirim Hakkının Kaldırılmasına Dair 7846 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı Yayımlandı.

7846 sayılı “İthalatta Gözetim ve Korunma Önlemi Uygulamaları Kapsamında Hesaplanan Katma Değer Vergisinin İndirim Hakkının Kaldırılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 7846)” Cumhurbaşkanlığı Kararı 24.11.2023 tarih ve 32379 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bilindiği gibi, bir malın ithalatının yerli üreticilere zarar verecek veya zarar tehdidi yaratacak miktar veya şartlarda artması halinde, ithalatın Ekonomi Bakanlığınca düzenlenecek “gözetim belgesi” ile izlenmesine yönelik bir uygulama yapılabilmektedir. İthalatta gözetim uygulaması, İthalatta Gözetim Uygulanması Yönetmeliği ve Tebliğleri çerçevesinde yürütülmektedir. Korunma önlemi ise; eşyanın yerli üreticiler üzerinde zarar tehdidi oluşturacak miktar ve/veya şartlarda ithal edildiği hallerde ülke menfaatleri de göz önüne alınarak yapılacak soruşturma sonucunda başvurulması öngörülen tedbirleri kapsamaktadır.

 

7846 sayılı kararla, 7846 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; 3065 sayılı KDV Kanunu’nun 36. maddesi ile Cumhurbaşkanlığı’na verilen yetkiye dayanılarak yerli üretimin korunması amacıyla ticaret politikaları önlemleri kapsamında yer alan ithalatta gözetim uygulaması, korunma önlemleri, dampinge karşı vergi gibi uygulamalar nedeniyle ithalatta ödenen katma değer vergisinin mükellefler tarafından hesaplanan katma değer vergisinden indirimine ilişkin değişiklik yapılmıştır.

 

Buna göre; ithalatta gözetim uygulamasına tabi tutulan mallara ilişkin gümrük beyannamelerinde beyan olunan ve tevsik edilemeyen tutarlar ile bu tutarlar nedeniyle doğan ve KDV matrahına dahil olan her türlü vergi, resim, harç ve paylar dolayısıyla ödenen KDV’nin indirim hakkı kaldırılmıştır.

 

Korunma önlemi olarak uygulanan gümrük vergisi ve/veya ek mali mükellefiyetler, ithalatta haksız rekabetin önlenmesi hakkında ilgili mevzuat kapsamında uygulanan dampinge karşı vergi ve telafi edici vergiler ile bu tutarlar nedeniyle doğan ve KDV matrahına dahil olan her türlü vergi, resim, harç ve paylar dolayısıyla ödenen KDV’nin indirim hakkı kaldırılmıştır.

 

İndirim konusu yapılamayan KDV, Maliye Bakanlığı’nca yapılan düzenlemelere göre gider ya da maliyet olarak dikkate alınabilecektir.

 

Karar 24.11.2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi