×

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 5209 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı Yayımlandı.

5209 Sayılı ” Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”  Cumhurbaşkanı Kararı 24.02.2022 tarihli ve 31760 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

5209 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da önemli değişiklikler yapılmıştır.

 

Buna göre; yapılan düzenlemeler aşağıdaki gibidir:

 

  • Karar’ın 1. Maddesiyle; Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın 9. maddesinin dördüncü fıkrasına eklenen cümle ile; baskı, basım, matbaa, tekstil, hazır giyim, konfeksiyon ve çimento imalatı yatırımlarında kullanılmış komple tesis ithalatında teşvikten yararlanılamazken, yapılan değişiklikle Gümrük Vergisi Muafiyetinden Yararlanamayacak Makine ve Teçhizat (EK-8) sayılı listede yer alan kullanılmış komple tesis ithalatında makine ve teçhizatın KDV İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti sağlanmaksızın toplam sabit yatırım tutarına eklenmesi mümkün hale gelmiştir.

 

  • Otomobil üretimine yönelik yatırımlarda, teşvik belgelerindeki otomobil ithaline ilişkin izin kapsamı genişletilmiştir. Hibrit ya da elektrikli araç üretimi yatırımı kapsamında düzenlenen teşvik belgelerinde, kayıtlı sabit yatırım tutarının % 20’sinin gerçekleştirilmesinden sonra, yatırım süresi içerisinde olmak kaydıyla gümrük vergisine tabi olmaksızın yatırımcılara; ilave kapasitenin % 2,5'una kadar ve motor silindir hacmi 2.500 cm3 kadar olan otomobil, brüt ağırlığı 5 tonu geçmeyen eşya taşmaya mahsus motorlu araç ithaline izin verilebilecektir.

 

  • Karar’ın 2. Maddesiyle; faiz desteği kapsamına imalata dayalı ithal ikamesi paketinin de 3-4 ve 5. bölge illerinin ilçelerinde kullandırılması kapsamında faiz desteği üst limiti 1 kat artırılmıştır.

 

  • Teşvik belgelerinin iptal edilmesi veya kısmi müeyyide uygulanması halinde yatırımcılara verilen faiz desteği miktarının nasıl alınacağına ilişkin açıklamalar Karar'a eklenmiştir.

 

  • Yatırım teşvik belge süresi tamamlandıktan sonra 6 ay içerisinde Bakanlığa başvuru yapılarak tamamlama vizesi müracaatında bulunulması gerekmektedir. Karar’ın 3. Maddesiyle yapılan değişiklikle, 6 ay içinde tamamlama vizesine başvurmayanlara bakanlık tarafından yazılı uyarıda bulunularak 2 ay ek süre verilmesi öngörülmüştür. Bildirim tarihini 2 ay müteakip tamamlama vizesi başvurusunda bulunulmaması halinde yatırım teşvik belgesinin iptal edilebilecektir.

 

  • Bilindiği üzere; 2012/3305 sayılı Karar kapsamındaki destek unsurlarından yararlanan yatırım harcamaları, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerinden yararlanamamaktadır. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sadece sübvansiyonlu kredi desteğinden yararlanan yatırımlar, sübvansiyonlu krediye faiz veya kâr payı desteği sağlanmaması kaydıyla bu Karar kapsamındaki destek unsurlarından yararlandırılabilmektedir.

 

  • Karar’ın 4. maddesi ile; diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yatırım harcamaları için kullanılan krediyle ilgili başka bir desteğinden yararlanan yatırımların da (krediye faiz veya kar payı desteği sağlanmaması şartıyla) bu karar kapsamındaki diğer destek unsurlarında yararlandırılabilmesi mümkün hale gelmiştir. Bu imkan, daha önceki kararlara istinaden düzenlenen teşvik belgeleri de dahil olmak üzere tamamlama vizesi yapılmamış teşvik belgelerine de uygulanabilecektir.

 

  • Bilindiği üzere bina inşaat harcamalarında KDV istisnası uygulanmamaktayken 2017 yılından itibaren imalat sanayine yönelik bina inşaat harcamalarına KDV iadesi sistemi getirilmiş, bu uygulama 31.12.2021 tarihinde sona ermişti.

 

  • Karar’ın 5. maddesi ile; KDV Kanunundaki Geçici 37. Maddedeki süre uzatımı ile imalat sanayine yönelik olarak düzenlenen teşvik belgelerindeki yatırımla ilgili bina-inşaat harcamalarının KDV İade süresi 2024 yılı sonuna kadar uzatılmıştır.

 

  • Karar’ın 6. maddesi ile; Güneş enerjisi (GES) dayalı elektrik üretim tesisi yatırımları ve rüzgâr enerjisine (RES) dayalı elektrik üretim tesisi yatırımları daha önce KDV istisnası ve Gümrük Vergisi istisnası gibi Genel Teşvik Belgesi kapsamında olup, faiz/kâr payı desteği sağlanmaksızın, Lisanssız faaliyet kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla, karar ile bölgesel destek kapsamına alınmıştır.

 

  • Yatırımın 1-2-3. bölgelerde gerçekleştirilmesi durumunda 4. Bölge; 4-5 ve 6. bölgelerde gerçekleştirilmesi durumunda ise bulunduğu bölge desteklerinden faydalanacaktır.

 

Buna göre; yatırımın ilk 4 bölge illerinde yapılması durumunda; KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, 6 Yıl Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği ile %70 Vergi İndirimi ve %30 Yatırıma Katkı Oranı desteklerinden yararlanılabilecektir.

 

  • US- 97 kodu 2710.8.02 olan ferro-krom üretimi yatırımları 1-2-3. bölgelerde gerçekleştirilmesi durumunda 4. Bölge; 4-5 ve 6. bölgelerde gerçekleştirilmesi durumunda ise bulunduğu bölge desteklerinden (İstanbul hariç) faydalanacaktır.

 

  • Karar’ın 7. Maddesiyle; Gümrük Vergisi Muafiyeti sağlanmaksızın ithal edilebilen ve toplam sabit yatırım tutarına eklenen EK-8 Gümrük Vergisi Muafiyetinden Yararlanamayacak Makine ve Teçhizat listesi güncellenerek, liste kapsamında yer alan makine ve teçhizatın kapsamı genişletilmiştir.

 

Kararın; 1. Maddesiyle; Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın 9. Maddesine eklenen cümle ile, Komple Tesis Kapsamında İthal Edilecek Kullanılmış / Yenilenmiş Makine Teçhizatlarla ilgili kısmı 29.06.2021 tarihinden geçerli olmak üzere,

 

2. maddesiyle Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın 11. Maddesi kapsamındaki Otomobil Üretimi Yatırımına İlişkin Düzenlemeler 29.06.2021 tarihinden geçerli olmak üzere,

 

Yatırım Tamamlama Vizesine İlişkin Başvuru Süresinde Yapılan Düzenlemelere ilişkin 5. Maddesi ile İmalat Sanayine Yönelik Bina/İnşaat Harcamalarında KDV İade Süresinin Uzatılmasına ilişkin 7. maddeleri 01.01.2022 tarihinden geçerli olmak üzere,

 

Diğer maddeleri yayımı tarihinde, yürürlüğe girecektir.

 

Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız.

 

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın güncel haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi