×

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 6435 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı Yayımlandı.

6435 Sayılı ” Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”  Cumhurbaşkanı Kararı, 30.11.2022 tarih ve 32029 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda tasarrufların katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesine, üretim ve istihdamın artırılmasına, uluslararası rekabet gücünü artıracak ve araştırma- geliştirme içeriği yüksek bölgesel yatırımlar ile stratejik yatırımların özendirilmesine, uluslararası doğrudan yatırımların artırılmasına, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılmasına, kümelenme ve çevre korumaya yönelik yatırımlar ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesine ilişkin usul ve esaslar 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da düzenlenmiştir.

 

6435 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da; stratejik ve öncelikli yatırımların kapsamında, bölgesel desteklerden faydalanabilecek sektörlerde ve teşvik edilmeyecek yatırımların kapsamında değişiklikler yapılmıştır.

 

6435 Sayılı Kararın 1. Maddesi ile; 2012/3305 sayılı Kararın 8. maddesine eklenen fıkrayla; endüstri bölgelerinde gerçekleştirilecek asgari 3 milyar TL tutarındaki liman ve depolama tesisi yatırmaları stratejik yatırımlar kapsamına alınmıştır.

 

Bu stratejik yatırımlar için gerekli olan gerekli olan şartlar ve komisyon değerlendirmesi olmadan teşvik belgesi düzenlenebilecektir.

 

6435 Sayılı Kararın 2. Maddesi ile; 2012/3305 sayılı Kararın 11. maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi yürürlükten kaldırılmıştır. Bu bent faiz desteği kısmındaki “Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi” ile ilgili olup ilgili bent aşağıdaki şekildedir.

 

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kaynaklı TL cinsinden “Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi” kapsamında; 8 inci maddenin birinci ve altıncı fıkraları ile 17 nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen yatırımlar için beş puanı, üçüncü fıkranın ikinci cümlesinde belirtilen yatırımlar için Bakanlıkça ilan edilecek aracı kurumlar tarafından sağlanan krediler kapsamında 5 inci ve 6 ncı bölgelerde yedi puanı, diğer bölgelerde kendi bölgesinde geçerli olan puanı,”

 

 

6435 Sayılı Kararın 3. Maddesi ile; 2012/3305 sayılı Kararın 17. maddesinin birinci fıkrasının ç bendi değiştirilerek, turizm merkezlerinde yapılacak yatırımlar bölgesel desteklerden yararlanabilecek yatırım olarak kabul edilerek 5. bölgede uygulanan bölgesel desteklerden faydalanabilmesine imkan sağlanmış ve 28.07.2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere öncelikli kapsamına alınmıştır.

 

 

6435 Sayılı Kararın 4. Maddesi ile; otel yatırımlarından, yatırını tamamlama vizesi esnasında turizm işletme belgesi ibraz edilemeyen, ancak otel işletmesi olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunan yatırımlara ait teşvik belgelerinin tamamlama vizeleri, belgenin genel teşvik sistemine dönüştürülmesi suretiyle yapılabileceğine dair hükümlerin bulunduğu 24. maddesinin 9. fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

 

6435 Sayılı Kararın 5. Maddesi ile; 2012/3305 sayılı Kararın geçici 8. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi yürürlükten kaldırılarak imalat sanayiine yönelik (US-97 Kodu: 15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında 01.01.2017 ile 31.12.2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek bina-inşaat harcamalarında KDV iadesi uygulanabileceğine ilişkin geçici fıkra kaldırılmıştır.

 

6435 Sayılı Kararın 6. Maddesi ile; 2012/3305 sayılı Kararın Ek-2A sayılı ve “Bölgesel Desteklerden Faydalanabilecek Sektörler Ve Bölgeler İtibariyle Asgari Yatırım Tutarları Veya Kapasiteleri” başlıklı tablosunun 29 sektör koduna karşılık gelen satırı yürürlükten kaldırılarak merkezi ısıtma radyatörleri ve kazanlarının imalatı, buhar kazanı imalatı (merkezi kalorifer kazanları hariç)” (sektör kodu 29) bölgesel desteklerden faydalanabilecek sektörler kapsamında çıkarılmıştır.

 

6435 Sayılı Kararın 7. Maddesi ile; 2012/3305 sayılı Kararın EK-2B Sayılı “İllerin Bölgesel Desteklerden Yararlanabilecek Sektörlerine İlişkin  Sektör Numaraları” başlıklı tablosundan 29 sektör kodu çıkarılmış, 28 sektör kodlu Metal Eşya imalatının, Ankara, Antalya, Bursa , Eskişehir İzmir, Kocaeli, Muğla illerinde destekleneceği Karara eklenmiş ve 5. bölge illerinde gerçekleştirilecek komple yeni cinsindeki iplik, dokuma ve apreleme konularında her üç yatırım konusunu içeren entegre yatırımlarda, yatırımın aynı organize sanayi bölgesinde olma şartı kaldırılmıştır.

 

Sertifikalı tohum ve paketleme yatırımları dipnotlara eklenmiştir. İlgili yatırım konusu bulunduğu bölgede uygulanan bölgesel desteklerden faydalanacağı ifade edilmiştir.

 

6435 Sayılı Kararın 8. Maddesi ile; 2012/3305 sayılı Kararın Ek-4 sayılı ve “Teşvik Edilmeyecek Veya Teşviki Belirli Şartlara Bağlı Yatırım Konuları” başlıklı ekinin 1/A bölümünün (1) numaralı sırasında yer alan “Un” ibaresinden sonra gelmek üzere “(modernizasyon cinsindeki yatırımlar hariç)” ibaresi eklenerek modernizasyon cinsindeki un yatırımları teşvik edilmeyecek yatırımlardan hariç tutulmuştur.

 

Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız.

 

2012/3305 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın güncel haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi