×

Yabancılar ile Türkiye Mukimi Olmayan Gerçek Kişilerle Yapılacak İşlemlerde Tahsilat ve Ödemelerin Tevsik Zorunluluğu Kapsamından Çıkartılmasına Dair 540 no.lu VUK GT Yayımlandı.

540 Seri No.lu “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği  23.07.2022 tarihli ve 31901 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 

 

Bilindiği üzere; 24.12.2015 tarihinde yayımlanan 459 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile vergi kanunlarının vergiyi bağladıkları olayı, belli kurumların kayıt ve belgeleri yardımıyla tespit etmek ve böylece kayıt dışılığı önlemek amacı doğrultusunda tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğu getirilmişti.

 

Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların, kendi aralarında ve tevsik zorunluluğu kapsamında olmayanlarla yapacakları, 7.000 TL'yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemeleri aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur.

 

540 Seri No.lu Tebliğ ile; 459 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre tevsik zorunluluğu kapsamında olanların tevsik zorunluluğu kapsamında olmayan yabancılar ve/veya Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilerle yapacakları işlemler tahsilat ve tevsik zorunluluğu kapsamından çıkarılmıştır.

 

Ancak mezkûr Tebliğ uygulamasında tevsik zorunluluğu kapsamında olanlarca, düzenlenecek faturalara söz konusu kişilerin pasaport numarasının yazılması ve nakit tahsil edilen tutarların tahsilatı takip eden ilk iş günü sonuna kadar aracı finansal kurumlarca düzenlenen belgelerle tevsikinin sağlanması öngörülmüştür.

 

Tebliğ yayım tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

540 Seri No.lu Genel Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi