×

VUK Geçici 32. Madde Kapsamında Yeniden Değerleme Uygulamasının E-Beyanname Sisteminde Kullanıma Açılmasına Dair GİB Duyurusu Yayımlandı.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ilgili web sitesinde (https://ebeyanname.gib.gov.tr/) 26.02.2022 tarihinde Geçici Madde 32 Kapsamında Yeniden Değerleme Beyannamesi Hakkında Duyuru Yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; 7144 Sayılı kanunun 5. maddesiyle; Vergi Usul Kanununa eklenen geçici 31. Madde ile; mükelleflerin 25.05.2018 tarihi itibarıyla yasal defter kayıtlarında yer alan taşınmazlar ile bunlara ait amortismanları Yİ-ÜFE oranlarını dikkate alarak 30.09.2018 tarihine kadar yeniden değerleyebilecekleri, yeniden değerleme neticesinde pasifte özel bir fon hesabında gösterilen değer artışı tutarı üzerinden %5 oranında vergi hesaplanması gerektiği ve bu verginin yeniden değerleme işleminin yapıldığı tarihi izleyen ayın 25. günü akşamına kadar beyan edilip ödenebilmesi yönünde düzenleme yapılmış, 7338 sayılı kanunun 52. maddesiyle eklenen geçici 32.madde ile; mükerrer 298. maddeye eklenen (Ç) fıkrası kapsamında yeniden değerleme yapabilecek olan mükelleflerin uygulamadan yararlanma şartları belirlenmiş ve 500 sıra No.lu VUK Genel Tebliğinde ise söz konusu maddeye ilişkin düzenleme ve açıklamalar yapılmıştı.

 

7326 sayılı Kanunun 11. maddesi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun geçici 31. maddesine eklenen fıkra ile; tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin 09.06.2021 tarihi itibarıyla aktiflerine kayıtlı bulunan taşınmazlar ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetleri ve bunların amortismanlarını 31.12.2021 tarihine kadar değer artışı tutarı üzerinden %2 oranında vergi ödeyerek yeniden değerleyebilmelerine imkân sağlanmış, 16.07.2021 tarihli 530 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bu fıkranın uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmişti.

 

Daha sonra 7338 Kanun’un 52. Maddesiyle 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na eklenen geçici 32. Maddesiyle; geçici düzenlemeler çerçevesinde geçmişte yapılan ve uygulaması devam eden, amortismana tabi iktisadi kıymetlerin yeniden değerlemesi uygulaması sürekli hale getirilmişti.

 

Böylece; tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri, enflasyon düzeltmesi yapma şartlarının gerçekleşmediği hesap dönemlerinin sonu itibarıyla, bilançolarına dâhil bulunan amortismana tabi iktisadi kıymetlerini ve bunlar üzerinden ayrılmış olup bilançolarının pasifinde gösterilen amortismanları maddede belirtilen şartlar doğrultusunda yeniden değerleyebilmeleri mümkün hale gelmişti.

 

7338 Kanun’un Kanun’un 52. Maddesiyle, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na eklenen geçici 32. Madde ile; mükelleflerin istemeleri halinde ilk kez yeniden değerleme yapacakları hesap döneminden önceki hesap döneminin sonu itibarıyla bilançolarına kayıtlı bulunan taşınmazlar ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlerini maddede yer alan kapsam, şart ve hükümlere uymak koşuluyla yeniden değerleyebilmelerine imkân sağlanmış ve söz konusu düzenleme 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Duyuru ile; 7338 sayılı Kanunla 213 Sayılı Vergi Usul Kanuna eklenen Geçici Madde 32 kapsamında yapılacak yeniden değerleme için Yeniden Değerleme Beyannamesi e-Beyanname sisteminde kullanıma açıldığı açıklanmıştır.

 

Söz konusu değişiklik için beyanname düzenleme programının güncellenmesi gerekmektedir.

 

Söz konusu duyuru aşağıdaki gibidir.

 

Geçici Madde 32 Kapsamında Yeniden Değerleme Beyannamesi

 

14.10.2021 tarihli ve 7338 sayılı Kanunla 213 Sayılı Vergi Usul Kanuna eklenen Geçici Madde 32 kapsamında Yeniden Değerleme Beyannamesi e-Beyanname sisteminde kullanıma açılmıştır. Mükelleflerimizin Beyanname Düzenleme Programını güncellemeleri gerekmektedir.

 

Duyurulur.

 

Söz konusu duyuruya ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi