×

Vadesi Geçmiş Vergi Borçlarının Kamu Alacağından Mahsup Edilebilmesine İlişkin Genel Tebliğ Yayımlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından “Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği (Sıra No: 77) (Ödeme Belgelerinde Vadesi Geçmiş Vergi Borçları ile Yasal Tevkifat ve Diğer Kesintilerin Mahsubu)” 05.03.2022 tarihli ve 31769 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; kamu kurum ve kuruluşlarına iş yapan birçok mükellef yaptıkları teslim/hizmetler karşılığı hak edişlerinde zaman zaman gecikme yaşamaktadır.

 

77 Sıra no.lu tebliğ ile; vadesi geçmiş vergi borçlarının kamu alacağından mahsubu imkanı getirilmiştir.

 

Buna göre, hak sahibine ait hak edişin tamamına ilişkin ödeme süreci tamamlanıncaya kadar, hak sahibinin vadesi geçmiş vergi borcunu ve diğer kesintilerini karşılayacak tutara kadar olan kısmı için ödeme emri belgesi düzenlenerek mahsuben ödeme gerçekleştirilebilecektir.

 

Vadesi geçmiş vergi borcunun mahsubunu isteyen hak sahibinden, ilgili vergi dairesi tarafından düzenlenmiş ve vadesi geçmiş vergi borcu tutarını gösteren belge talep edilecektir.

 

Bu belge, İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması üzerinden de alınabilir.

 

Bu belgenin teyidi Gelir İdaresi Başkanlığı sistemleri aracılığı ile https://ivd.gib.gov.tr internet adresinde yer alan “Doğrulamalar” / “Mükellefiyet Yazısı / Borç Durum Yazısı Doğrulama” ekranından yapılacaktır.

 

Uygulama ile hem kamu alacağı hızlı bir şekilde mahsuben tahsil edilmiş olacak hem de hak sahiplerinin, ödemelerin tamamını beklemelerinden kaynaklanan gecikme nedeniyle, verginin zamanında ödenmemesinden kaynaklı olarak faiz gibi yükler altına girmeleri ve vergi borcu nedeniyle yeni kamu ihalelerine katılamamaları gibi mağduriyetleri önlenmiş olacaktır.

 

Tebliğ kapsamındaki işlemlerde kamu idareleri ve ödeme türleri itibarıyla farklı uygulamalar belirlemeye Bakanlık yetkilidir.

 

Bu kapsamdaki ödemelere ilişkin işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenecektir.

 

Tebliğ hükümleri 05.03.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi