×

SGK Yemek Parası İstisnasının Yeniden Düzenlenmesine Dair Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapan Yönetmelik Yayımlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan “Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 11.11.2022 tarih ve 32010 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; 09.11.2022 Tarih ve 32008 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlan 7420 Sayılı “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”’un 2. Maddesiyle; Gelir Vergisi Kanunu’nun 23. maddesinin 1. Fıkrasının 8. Bendi değiştirilerek işverenlerce, iş yerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 TL’yi aşmayan kısmı gelir vergisinden istisna edilmiş ve bu düzenleme, 01.12.2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.

 

Sosyal Güvenlik mevzuatının usul işlemleri Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde açıklanmaktadır.

 

11.11.2022 tarihinde yayımlanan yönetmelikle, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde 7420 Sayılı Kanuna uyum için gerekli değişiklik yapılmış ve yemek ücretinde günlük asgari ücretin %6'sına kadar olan prim istisnası kaldırılmıştır.

 

Buna göre; işyerinde veya müştemilatında yemek verilmemesi şartıyla yemek bedeli adı altında sigortalılara veya sigortalılar için üçüncü kişilere yapılan her türlü ödemelerin, günlük asgari ücretin Kurum Yönetim Kurulunca belirlenen oranının fiilen çalışılan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak tutarı prime esas kazançların hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır.

 

Asgari ücretin ne kadarlık kısmının prime tabi olmadan ödenebileceği SGK Yönetim Kurulu tarafından ilerleyen günlerde açıklandığında tekrar bilgi verilecektir.

 

Yönetmelik 01.12.2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.

 

Söz konusu yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Yönetmeliğin son hali için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi