×

İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi Tebliğinde Muafiyet Tanınan Ülkeler Listesi Güncellendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 04.11.2022 tarih ve 1640977 sayılı Yazısı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından hazırlanan 06.11.2018 tarihli İhracat Genelgesi’nde değişiklikler yapılmıştır.

 

Yapılan değişiklikler aşağıdaki gibidir.

 

 

İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesinden Muafiyeti Olan Ülkeler

 

İhracat Genelgesi’nin “İhracat bedellerinin yurda getirilmesi” başlıklı 4. maddesinin 6. Fıkrasının ekindeki listedeki ülkeler değiştirilerek, daha önce listede olmayan Mısır ve Yemen’e yapılan ihracat işlemleriyle ilgili olarak bedellerin yurda getirilmesine tanınan muafiyetle, ülke listesi 31 olarak güncellenmiştir.

 

Bu ülkeler; Afganistan, Angola, Belarus, Benin, Cibuti, Etiyopya, Fildişi Sahili, Filistin, Gabon, Gana, Gine, İran, Kamerun, Kenya, Kırgızistan, Kuzey Kore, Küba, Liberya, Lübnan, Mısır, Moldova, Nijerya, Senegal, Somali, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tanzanya, Venezuela, Yemen 

 

Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketleri tarafından yapılan ihracat işlemleri muafiyet kapsamına alınmıştır.

 

 

Türk lirası ihracat

 

İhracat Genelgesi’nin “Türk lirası ihracat” başlıklı 9. maddesinin 2. fıkrası “ (2) Türk lirası ihracat Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yapılan ihracatta, GB’nin 22 nci hanesinin Türk lirası olarak beyan edilmiş olması ve ihracata ilişkin bedelin Türk lirası olarak tahsil edilmesi zorunludur. Ancak 05.12.2022 tarihinden önce düzenlenen gümrük beyannameleri ve bu kapsamda yapılan tahsilatlar için bu şart aranmaz.” şeklinde değiştirilmiştir.

 

 

İhracat Bedelinin %50’sinin Tasarruf Serbestisi

 

İhracat Genelgesi’nin “İhracatçının Serbest Kullanımına Bırakılan Dövizler” başlıklı 22. maddesinin 1. fıkrası “(1) Hizmet ihracatı, transit ticaret, Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan satış, Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satış, mikro ihracat ve serbest bölge işlem formu kapsamında gerçekleştirilen 5.000,- ABD doları veya karşılığı döviz ya da Türk lirasını geçmeyen tutardaki ihracat işlemlerinde bedellerin tamamının; Ek:3'te yer alan ülkelere yapılan ihracat işlemlerinde ise bedellerin yüzde ellisinin tasarrufu serbesttir. “ şeklindedir.

 

Buna göre; Hizmet ihracatı, transit ticaret, Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan satış, Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satış, mikro ihracat ve serbest bölge işlem formu kapsamında gerçekleştirilen 5.000,- ABD doları veya karşılığı döviz ya da Türk lirasını geçmeyen tutardaki ihracat işlemlerinde bedellerin tamamının tasarrufu serbest durumdayken yeni düzenleme ile aşağıdaki ülkelere yapılan ihracat işlemlerinde bedellerin % 50’sinin tasarrufu serbest bırakılmıştır.

 

Bu ülkelere yapılan ihracatlara ilişkin ihracat bedellerinin yarısının usulüne uygun olarak getirilmesi yeterlidir. 

 

 

Bu ülkeler; Azerbaycan, Cezayir, Fas, Kazakistan, Özbekistan, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna

 

Buna göre; İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi ile İlgili Olarak Son düzenlemelere göre; 

 

  • İhracat bedelinin 180 gün içinde (180 günden fazla vade öngörülmesi durumunda, vade bitiminden itibaren 90 gün içinde) getirilme zorunluluğu devam etmektedir.

 

  • İhracat bedellerinin En Az % 80'inin TL’ye çevrilmesi (DAB'a Bağlanması) Zorunluluğu Kaldırılmıştır.

 

  • İhracat bedeli 30.000 USD altı ise, dövizi yurda getirme zorunluluğu bulunmamaktadır.

 

  • Hizmet ihracatı dövizin yurda getirilme zorunluluğu bulunmamaktadır.

 

  • İhracat bedeli dövizin başka döviz birimleri ile getirilmesi mümkündür. (Bedelinin tl’ye çevirme zorunluluğu kaldırılmıştır.)

 

  • 18.04.2022 tarihinden itibaren İhracat Bedeli Kabul Belgesine (İBKB) veya Döviz Alım Belgesine (DAB) bağlanan İhracat bedellerinin %40’ının Merkez Bankasına satılması zorunludur.

 

  • Her bir gümrük beyannamesi itibarıyla 30.000 USD’ye kadar noksanlığı olan ihracat hesapları doğrudan bankalarca ödeme şekline ve toplam beyanname tutarına, 30.000 USD’den yüksek olmakla birlikte 100.000 USD veya eşitini aşmayan, beyanname veya formda yer alan bedelin % 10'una kadar noksanlığı olan ihracat hesapları da doğrudan bankalarca ödeme şekline bakılmaksızın, 200.000 USD veya eşitini aşmamak üzere mücbir sebep ve haklı durum halleri göz önünde bulundurulmak suretiyle beyanname veya formda yer alan bedelin % 10'una kadar açık hesaplar ilgili Vergi Dairesi Başkanlığınca veya Vergi Dairesi Müdürlüğünce terkin edilmek suretiyle kapatılacaktır.

 

  • Bankalarca yapılabilecek terkin işlemleri 90 günlük ihtarname süresi içinde ilgili Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Vergi Dairesi Müdürlüklerince gerçekleştirilecektir.

 

Söz konusu genelgeye ulaşmak için tıklayınız.

 

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara Ulaşmak İçin tıklayınız.

 

2018-32/48 sayılı Tebliğe Ulaşmak İçin tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi