×

Birleşme, Devir, Tasfiye Dönemi, Tam Bölünme Ve Nevi Değişikliği Kurumlar Vergisi Beyannameleri ve E-Beyanname Sistemine Dair GİB Duyuruları Yayımlandı.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ilgili web sitesinde (https://ebeyanname.gib.gov.tr/) 10.11.2022  tarihinde Birleşme, Devir, Tasfiye Dönemi, Tam Bölünme Ve Nevi Değişikliği Nedeniyle Verilmesi Gereken Kurumlar Vergisi Beyannameleri ve e-Beyanname Sistemi Hakkında Duyurular Yayımlanmıştır.

 

Söz konusu değişiklik için beyanname düzenleme programının güncellenmesi gerekmektedir.

 

Söz konusu duyurular aşağıdaki gibidir.

 

Birleşme, Devir, Tasfiye Dönemi, Tam Bölünme Ve Nevi Değişikliği Nedeniyle Verilmesi Gereken Kurumlar Vergisi Beyannameleri



5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu hükümlerine göre Birleşme, Devir, Tasfiye Dönemi, Tam Bölünme ve Nevi Değişikliği nedenleriyle verilmesi gereken kıst dönem beyannamelerin elektronik ortamda e-Beyanname sisteminden alınmasına yönelik program değişikliği yapılmıştır. 

 

10.11.2022 tarihinden itibaren birleşme, devir, tasfiye dönemi, tam bölünme ve nevi değişikliği nedeniyle verilmesi gereken beyannamelerin elektronik ortamda verilmesi gerekmektedir.

 

 

E-Beyanname Sistemine İlişkin Önemli Duyuru


E-Beyanname sisteminde, sisteme gönderilen paketin içerisinde en fazla 5 beyanname xml dosyası olacak şekilde program değişikliği yapılmıştır. 

 

Başkanlığımız e-Beyanname sistemi üzerinden alınan beyanname ve bildirimlerin büyük çoğunluğunun son gönderim tarihinden birkaç gün öncesinde veya son gönderim tarihinde sistemimize yüklenmesi nedeniyle beyanname/bildirimlerin kontrol edilme ve/veya onay aşamalarında yoğunluk yaşanabilmektedir.

 

Başkanlığımızca yapılan çalışmalarda özellikle beyanname/bildirim verme süresinin son günlerinde sisteme yüklenen paketler içerisinde çok yüksek sayıda beyanname/bildirimlerin yer aldığı ve bu durumun da beyanname/bildirim verme süreçlerini olumsuz etkilediği tespit edilmiştir.

 

Bu kapsamda, bahse konu olumsuzlukların önlenmesi amacıyla 10.11.2022 tarihinden itibaren e[1]Beyanname sistemi üzerinden bir pakette gönderilecek beyanname/bildirim sayısı 5 (beş) adet ile sınırlandırılmıştır. Bu tarihten itibaren “Beyanname paketiniz hatalı ya da 5 adetten fazla xml içermektedir. Bir defada en fazla 5 beyanname gönderebilirsiniz.” hata mesajı ile karşılaşan mükelleflerimizin paket içeriğinde yer alan beyanname/bildirim sayısını kontrol etmeleri gerekmektedir.

 

Duyurulur.

 

Söz konusu duyurulara ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi