×

2021 Yılına Ait Yıllık Gelir Vergisi Beyannameleri 1- 31 Mart 2022 Tarihleri Arasında Verilecek.

2021 Yılına ait Yıllık Gelir Vergisi Beyannameleri 1 Mart - 31 Mart 2022 tarihleri arasında verilecektir.

 

Gelir vergisi kanunu bir gerçek kişinin bir takvim yılı içerisinde (1 Ocak – 31 Aralık) elde etmiş olduğu gelir ile ilgilenmektedir.

 

Ticari, zirai ve mesleki faaliyet kazançları ile varsa diğer kazançlara (GMSİ, MSİ, Ücret ile Diğer Kazanç ve İrat) ilişkin, 2021 yılına ilişkin Yıllık Gelir Vergisi Beyannameleri 31 Mart 2022 Perşembe günü sonuna kadar elektronik ortamda gönderilebilecektir.

 

Geliri sadece kira, ücret, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratların biri veya birkaçından oluşan mükellefler Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerini Hazır Beyan Sistemi üzerinden kolayca gönderebilirler. Hazır Beyan Sistemine Başkanlığımız internet sayfası (www.gib.gov.tr) üzerinden ulaşılabilir. 

 

 

Yıllık Beyanname Verecek Olanlar

 

2021 Yılı içinde elde ettiği konut kira geliri,

 

  • .İstisna tutarını (2021 yılı için 7.000 TL) aşanlar,

 

  • İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2021 yılı için 53.000 TL) aşanlar,

 

  • Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını (2021 yılı için 2.800 TL) aşanlar,

 

yıllık beyanname vereceklerdir.

 

 

İstisnadan Yararlanamayacak Olanlar

 

Gayrimenkul sermaye iratlarında;

 

  • Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan edenler,

 

  • Gerçek usulde gelir vergisine tabi serbest meslek erbabı kişiler,

 

  • 7.000 TL üzeri mesken kira gelirinin yanında, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde edilen ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratların gayri safi tutarları toplamı 190.000 TL’yi geçenler,

 

7.000 TL’lik istisnadan yararlanamayacaklardır.

 

 

Ücret Geliri Elde Edenler İçin Yıllık Beyanname

 

Gelir Vergisi Kanunu’nun 86/1-b bendinde yer alan düzenlemeye göre, tevkif suretiyle vergilendirilmiş;

 

a) Tek işverenden ücret geliri elde eden mükelleflerin, ücret gelirleri toplamı Gelir Vergisi Kanunu’nun 103. maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2021 yılı için 650.000 TL) aşması,

 

b) Birden fazla işverenden ücret geliri elde eden mükelleflerin, birinci işverenden aldıkları ücret gelirleri de dahil olmak üzere ücretleri toplamının gelir vergisi tarifesinin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2021 yılı için 650.000 TL) aşması,

 

c) Birden fazla işverenden ücret geliri elde eden mükelleflerin, birden sonraki işverenden alınan ücretleri toplamının gelir vergisi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı (2021 yılı için 53.000 TL) aşması,

 

halinde, ücret gelirleri yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

 

Birden fazla işverenden ücret alınması halinde, birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı ücretli tarafından serbestçe belirlenebilecektir.

 

Yıllık beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinden Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesine göre yıl içinde tevkif suretiyle ödenen vergiler mahsup edilebilecektir.

 

Tevkifata tabi tutulmamış ücret gelirleri (Gelir Vergisi Kanunu’nun 64. maddesinde yer alan diğer ücretler hariç), tutarı ne olursa olsun aynı Gelir Vergisi Kanunu’nun 95. maddesi hükmüne istinaden yıllık beyannameyle beyan edilecektir.

 

 

Ödeme

 

2021 yılı kazançlarına ilişkin olarak verilecek Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi üzerinden hesaplanan gelir vergisinin Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit olmak üzere;

 

  • Birinci taksitin damga vergisi ile birlikte 31 Mart 2022 tarihine kadar,

 

  • İkinci taksitin 1 Ağustos 2022 (31 Temmuz 2022 resmi tatile rastladığından) tarihine kadar,

 

ödenmesi gerekmektedir.

 

Gelir vergisi beyannamesinin Mart ayı içinde tahakkuku sonrasında ilgili verginin zamanında ödenmemesi sonucu idare tarafından aylık 1,6% oranında gecikme faizi gün hesabı yapılarak işletilir.

 

Ödeyeceğiniz gelir vergisini interaktif Vergi Dairesindeki "Hesaplamalar" bölümünden yararlanarak öğrenebilirsiniz.

 

(ivd.gib.gov.tr~ Hesaplamalar ~ Gelir Vergisi Hesaplama)

 

 

Ödeme Kanalları

 

Mükelleflerimiz vergilerini:

 

  • Başkanlığımıza ait www.gib.gov.tr internet sitesi (İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulaması) üzerinden;

 

  • Anlaşmalı bankaların banka kartları veya banka hesabından,

 

  • Yabancı ülkede faaliyet gösteren bankaların; kredi kartları, banka kartları ve diğer ödeme yöntemleri ile,

 

  • Anlaşmalı bankaların;

 

  • Şubelerinden,
  • Alternatif ödeme kanallarından (İnternet Bankacılığı,
  • Telefon Bankacılığı, Mobil Bankacılık vb.),
  • PTT işyerlerinden,
  • Tüm vergi dairelerinden,

 

ödeyebileceklerdir.

 

Ayrıca, Hazır Beyan Sistemi ile beyan edilen kira, ücret, menkul sermaye iradı, diğer kazanç ve iratlardan kaynaklı gelir vergisinin Başkanlığımız internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların banka/kredi kartları ile (02:00-22:00 saatleri arasında) ödenmesi mümkün bulunmaktadır.

 

Kira geliri elde eden 60 yaşını doldurmuş mükellefler ile engellilik veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olan mükelleflerimiz Vergi İletişim Merkezi-189’u arayarak randevu talep etmeleri halinde, adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunacaktır. 

 

İnternet üzerinden yapılacak ödemelerde herhangi bir mağduriyetin oluşmaması için, tarayıcınıza www.gib.gov.tr ya da bankaların resmi internet adresleri yazılarak giriş yapılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

Bilgi ve danışma için Vergi İletişim Merkezi - 189’u arayabilirsiniz.

 

Mükelleflerimizin Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesini verirken faydalanmaları için aşağıda yer alan Rehber ve Broşürler hazırlanmıştır, Rehber ve Broşürler için linki tıklayınız.

 

 

Türmob tarafından hazırlanan 2021 Gelir Vergisi Beyanname Düzenleme Rehberine ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi