×

4447/Geçici 26 Kapsamında Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteğinden Yararlanan İşyerlerinin Normal Çalışmaya Geçmesinde Sağlanan Normalleşme Desteğine Yararlanma Süresini Uzatan 3246 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı Yayımlandı.

3246 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı “4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Geçici 26 ncı Maddesinin Birinci Fıkrasında Yer Alan Üç Aylık Sürenin Altı Aya ve 31/12/2020 Tarihinin 30/6/2021 Tarihine Kadar Uzatılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 3246)”, 02.12.2020 tarih ve 31322 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bildiğiniz üzere, 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre 6111, 7103 ve 7252 istihdam teşviklerinin süresini uzatma konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki verilmişti.

 

3246 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile; Kanunun verdiği yetkiye istinaden Cumhurbaşkanınca özel sektör işyerlerine sağlanan pandemi süresince kısa çalışma ödeneğinden veya nakdi ücret desteği teşviklerinin uygulama süresi aşağıda yapılan açıklamalar doğrultusunda 30.06.2021 tarihine kadar uzatılmış; ayrıca bu destekten yararlanma süresi 3 aydan 6 aya çıkarılmıştır.

 

7252 sayılı Dijital Mecralar Komisyonu Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 4. maddesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa geçici 26 ncı madde eklenmiş olup, bu madde ile pandemi süresince kısa çalışma ödeneğinden veya nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalının normal çalışma süresine dönmesi halinde sigortalının çalıştığı özel sektör işyerine prim desteğinden yararlanma imkanı getirilmiştir.

 

Koronavirüs (Covid-19) gerekçesiyle kısa çalışma ödeneğinden yararlanan ya da nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalıların işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri halinde, sosyal güvenlik maliyetinin azaltılmasını teminen işverene 3 ay süreyle teşvikten yararlanma imkanı sağlanacaktır.

 

4447 sayılı Kanunun geçici 26’ncı maddesinde yer alan prim desteğinden yararlanılabilmesi için,

 

         -4447 sayılı Kanunun geçici 23. maddesi kapsamında kısa çalışma başvurusunda bulunan özel sektör işyerlerinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanan sigortalıların işyerindeki kısa çalışmasının sona ererek aynı işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri,

 

         -4447 sayılı Kanunun geçici 24. maddesi kapsamında başvuruda bulunarak nakdi ücret desteğinden yararlanılması ve nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalı için haftalık normal çalışma süresine dönülmesi,

 

         gerekmektedir.

 

 

Destekten, üç ay süreyle her bir ay için;

 

         -Kısa çalışma ödeneği alan her bir sigortalı için kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısı,

 

         -Nakdi ücret desteğinden yararlanan her bir sigortalı için nakdi ücret desteği aldığı aylık ortalama gün sayısı,

 

         kadar yararlanılacaktır.

 

Destek tutarı, prime esas kazanç alt sınır üzerinden hesaplanan işçi ve işveren hissesi primlerinin tamamıdır. Destek tutarı, her ay bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilir. Destek, İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır.

 

Prim desteği tutarı, destekten yararlanacak sigortalının kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısı/nakdi ücret desteği aldığı aylık ortalama gün sayısının 30 gün olması halinde, aylık 1.103,6 TL olacaktır.

 

Karar 01.12.2020 tarihi itibarı ile yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Cumhurbaşkanı Kararına ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi