×

Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

 

Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Şahıs Şirketi Kurmak

 

Tüzel kişiliği yoktur. Kurucunun adı ve soyadı ile temsil edilir. Ancak ayrıca bir Ticari Ünvan kullanabilirsiniz. Gerçek kişi tacirin ticaret unvanı kısaltılmadan yazılan  ad ve soyadından meydana gelir. Ünvanı vergi levhasına yazmak için oda kaydı yapılması gerekir. Şahıs şirketi ile diğer şirketlerde yapacağınız tüm işlemleri yapabilirsiniz.

 

Ancak bazı ticari platformlar, alışveriş siteleri, sizinle iş birliği yapan mal veya hizmet sattığınız şirketler, kurumlar, bankalar, Ticaret Sicil Gazetesi, Mersis numarası gibi evrakları talep etmektedir. Limited Şirket olduğunuzda; ortaklık, hisse devri, pay satışı, hak, patent, marka gibi konularda devir işlemlerini çok rahat yaparsınız. Yani kafanızda bir markayı, bir değeri büyütmek ve satmak, ortak almak varsa Limited veya A.Ş. kurmanızı tavsiye ederiz. Şahıs işletmesinde bu başlıkların bazısı imkansız, bazısı zordur.

 

Şahıs işletmesi Açmak İçin Gerekenler;

 

1- Adres ( Evinizi , sanal ofisi, başka bir işletme ile alt kiralama sözleşmesi yaparak başka bir işyerinin içinde , kendiniz iş yeri kiralayarak adres beyan edebilirsiniz) Stopaj konuya göre değişir.
2- Faaliyet Kodu. Ne iş yapacaksınız? Yapacağınız işe uygun faaliyet (nace) kodu belirlenir. Birden fazla faaliyet kodu alabilirsiniz. Kanunla yasaklanmamış her ticareti yapabilirsiniz. Vergi levhasında bir tanesi yazılır.

3- Fazla bir belge prosedür olmadan 1 iş gününde vergi levhası çıkar. Aynı gün fatura düzenlemeye başlayabilirsiniz.

4- Mutlaka Mali müşavir ile çalışmalısınız.



Ne Kadar Vergi Ödenir?

 

Ödenecek vergi, iş hacmine, karlılığa, sektöre ve çalıştırılan işçi sayısına göre değişir. Hiç bir işlemi olmayan şahıs şirketi aylık ortalama 150 TL damga vergisi öder.

 

Gelirleriniz için fatura keseceksiniz. Gelir İdaresi Başkanlığının Arşiv fatura uygulamasından ücretsiz Arşiv fatura kesip pdf ye dönüştürüp alıcıya gönderebilirsiniz. E faturaya geçerek tüm fatura kesme süreçlerini entegretörler aracılığı ile yapabilirsiniz.

 

Yaptığınız iş ile alakalı tüm giderlerinizi masraf olarak gösterebilirsiniz. 2022 Yılı için 10.000 TL gelir ve 5.000 TL gideriniz var ise, Net kârınız 5.000 TL X %15 = 750 TL gelir vergisi ödersiniz. Tersi durumda ise 5.000 TL gelir ve 10.000 TL gider var ise işletme zararı oluşur. Gelir vergisi ödenmez. Bu zararı gelecek yıllarda oluşacak kârdan düşebilirsiniz. Vergi mükelleflerinin vergi borcu olabilir. Vergi borcuna hapis cezası yoktur. Bir süre sonra banka hesabınıza, varsa arabanıza vergi dairesi e-haciz uygulayabilir.

 

Aylık muhasebe ücreti 500 TL’den başlamakta ve evrak yoğunluğuna göre değişmektedir.


 

Ödenecek Bağ - Kur (4B) Primi


Başka bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı çalışmıyorsanız, şahıs şirketi açtığınızda otomatik olarak 4B Bağ- kur kapsamına alınırsınız. Bağ-Kur ; iş yeri sahiplerinin sosyal güvenlik kurumudur. Bağ- kur size aylık (2022 ilk 6 ayı için; 1.726,38 TL, 5 puan indirimli 1.476,18 TL; 2022 ikinci 6 ayı için; 2.232,50 TL, 5 puan indirimli 1.908,95 TL) TL prim borcu tahakkuk eder. Söz konusu primler yaşlılık aylığı vb haklar için ödenmektedir. Primleri ödemezseniz, Bağ-kur emekli olmanız için gereken günleri ve borcu da siler. Sonuçta emekli olamazsınız. Gelecekte emekli olmak isterseniz bu günleri satın alabilirsiniz. 



 

Muhasebe ve Vergi Ödeme

 

Odak noktası yapılan işi büyütmek ve geliri arttırıcı ne yapılabilir? sorusuna verilen cevapta gizlidir. Vergi açılışı yaptıktan sonra, İster E fatura- ister Arşiv fatura (gib sisteminden) keseceksiniz. Kestiğiniz faturaları Mali müşaviriniz bu sistemlerden görecek. Gider belgelerinizi dijital olarak Mali Müşavirinize gönderebilirsiniz. Mali müşavirinizle aynı şehirde olmanıza gerek yok. Mali müşaviriniz vergi dairesi ile aranızdaki resmi köprüyü kuracak, Vergi dairesine Resmi ve zorunlu olan beyan ve bildirimleri verecek. Çıkan ödemeleri interaktif vergi dairesine e- devlet ile geçiş yaparak kredi kartı ile ödeyebilirsiniz. 

 

 

Genç Girişimci Bağkur Prim ve Vergi İstisnası

 

18-29 yaş arasında daha önce vergi mükellefi olmayan kişiler bu destekten faydalanabilir. 1 yıl Bağkur primi almaz ve 3 yıl 75.000 TL kazanca kadar gelir vergisi ödemezsiniz.  Yani işe başlamayı zamanında bildirmeyen kişiler bu teşvikten faydalanamaz. 

 

 

Şahıs Şirketi ve Limited Şirket/ Anonim Şirket Kıyaslaması

 

 

 

Şahıs Şirketi

Limited Şirket/Anonim Şirket

Düşük maliyetle kurulabilir.Kuruluş maliyeti daha yüksektir. (Ticaret odalarına kayıt, imza sirküleri vs.)
Kuruluş işlemleri basittir ve kısa sürer. e-Devlet üzerinden açılabilir.Şirket ana sözleşmesi hazırlama, unvan belirleme gibi daha fazla zaman alan aşamalar ile kurulur.
Gelir vergisi mükellefidir. Ödenecek vergi %15-40 arası artan oranlıdır.Kurumlar vergisi mükellefidir. Vergi oranı 2022 için %23’tür.
Kurucular, üçüncü kişilere karşı kendi mal varlıklarıyla sorumludurlar.Kurucular, üçüncü kişilere şirkette sahip oldukları hisse oranına bağlı olacak şekilde sorumludurlar.
Sermaye zorunlu değildir.Minimum sermaye tutarı Limited için 10.000 TL, AŞ. İçin 50.000 TL’dir.
İstenildiği an kapatılabilir, tasfiye sürecine girilmesine gerek yoktur.Genellikle 6 ay süren bir tasfiye süreci ile kapatılabilir.

 

İletişim ve şirket Kuruluşu için 0 216 504 0095 info@esasdenetim.com

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi