×

Miras taksim sözleşmesi halinde versat intikal beyannamesi nasıl verilir?

Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi, mirasçılık belgesi (veraset İlamı) alındıktan sonra

 

  • İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) sayfasında yer alan "Veraset İşlemleri" kısmından elektronik ortamda (İnteraktif Vergi Dairesi şifreniz yok ise Kayıt Ol ekranından anında şifre alabilir ya da e-Devlet şifrenizle giriş yapabilirsiniz) ya da Kağıt ortamında vergi dairesine elden veya posta yoluyla verilebilir.

 

Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesinin İnteraktif Vergi Dairesi Üzerinden Gönderilmesi

 

  • İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) internet sayfasına beyannameyi dolduracak mirasçılardan herhangi birinin bilgileri ile giriş yapılır.
  • "Veraset İşlemleri" bölümünden vefat edenin T.C. Kimlik Numarası girilerek işlemlere başlanılır.
  • Sistem mükellefi adım adım kolay ve hızlı bir şekilde beyannamesini doldurması için yönlendirir.
  • Mirasçı beyannameyi sadece kendi adına düzenleyebileceği gibi, diğer mirasçıları da beyannameye dâhil edebilir.
  • Beyanname birden fazla mirasçı adına verilecekse, mirasçılardan biri tarafından tamamlanarak onaylandığında, diğer mirasçıların onayına sunulur. Tüm mirasçıların İnteraktif Vergi Dairesine kendi şifreleri ile bağlanarak beyannameyi onaylamasından sonra, beyanname ilgili vergi dairesine elektronik ortamda gönderilir.
  • Beyanname ekinde vergi dairesine sunulması gereken belgeler veraset ve intikal vergisi beyannamesine eklenebileceği gibi, unutulan veya eksik kalan belgeler olması durumunda İnteraktif Vergi Dairesinde "Diğer Dilekçeler" bölümü kullanılarak vefat edenin son ikametgâhının bulunduğu yer vergi dairesine de gönderilebilmektedir.

 

Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesinin Vergi Dairesine Kâğıt Ortamında Elden Verilmesi ya da Posta Yoluyla Gönderilmesi

 

  • Kâğıt ortamında doldurulan beyanname, mirasçılar tarafından imzalanmak suretiyle verilebileceği gibi mirasçıların vekili tarafından imzalanmak suretiyle de verilebilir.
  • Veraset yoluyla intikallerde beyanname her bir mirasçı tarafından ayrı ayrı verilebileceği gibi müştereken verilmesi de mümkündür. Beyannamenin müştereken verilmesi halinde, beyannamenin her mükellef tarafından ayrı ayrı imzalanmış olması gerekir.

 

Mükellefler Beyannameyi;

 

  • Veraset yoluyla gerçekleşen intikallerde ölen kimsenin ikametgâhının bulunduğu,
  • Diğer yollarla gerçekleşen intikallerde tasarrufu yapan şahsın ikametgâhının bulunduğu, tasarrufun tüzel kişilerce veya diğer teşekküllerce yapılması durumunda tüzel kişilerin veya diğer teşekküllerin merkezlerinin bulunduğu,
  • Muris veya tasarrufu yapan şahsın Türkiye’de hiç ikamet etmediği veya son ikametgâhının tespit olunamadığı durumda,
  • veraset yoluyla veya diğer yollarla ivazsız tarzda intikal eden malın bulunduğu veya mükelleflerin ikametgâhlarının bağlı bulunduğu,

 

yerdeki vergi dairesine vermeleri gerekmektedir.

 

Mirasçılara veraset yoluyla intikal eden mal bulunmaması halinde; vergi dairesine veraset ve intikal vergisi beyannamesi veya dilekçe verilmesine gerek yoktur.

 

Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesine Eklenecek Belgeler Nelerdir?

Mükellefler aşağıdaki belgeleri beyannameye eklemek durumundadırlar.

 

  • Veraset ilamı (mirasçılık belgesi),
  • Vasiyetname, miras taksim sözleşmesi,
  • Borç ve masraflara ait belgeler,
  • Ticari bilanço ve gelir tablosu,
  • Gayrimenkuller için, tapunun fotokopisi ve emlak vergisi değerini gösteren ilgili belediyeden alınmış bir belge,
  • Araç ve tescile tabi diğer menkuller için tescil belgesinin fotokopisi,

 

Miras Taksim Sözleşmesinin Veraset Vergisine Etkisi,

 

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun üçüncü kitabı miras hukukunu düzenlemiştir. Kanun miras bırakanın birinci derece mirasçılarının onun alt soyu olduğunu hüküm altına almıştır.

Vefat gerçekleştiğinde yasal mirasçılar payları oranında terekedeki tüm mal ve haklara miras ortaklığı yoluyla, miras payları oranında sahip olurlar. Miras bırakanın vefatıyla birlikte kanuni ve mansup (atanmış) mirasçılar arasında terekenin (vefat edenin bıraktığı her şey) taksimine kadar, terekeye dahil hak ve borçların tamamını kapsayan bir ortaklık doğar.

Mirasçılar bu ortaklığı sona erdirmek amacıyla terekedeki malları elbirliği(müşterek) mülkiyetten, tam mülkiyet esasına farklı paylaşım yoluyla geçebilirler.

Örneğin; bir babanın 4 dairesinin olduğunu ve eşi ile 3 çocuğunun bulunduğunu varsayalım. Babanın vefatı durumunda eş ¼, çocuklarda ayrı ayrı ¼ oranında mirasçı olurlar. Bu durumda mirasçılar ayrı ayrı her bir dairenin 1/4 ‘er nispetinde müştereken sahibi konumuna gelirler.

Ancak mirasçılar veraset ilamına (mirasçılık belgesi) müteakiben, noterde mal paylaşım sözleşmesi düzenleyerek 4 daireyi rızaen paylaşabilirler. Mirasçılar mal paylaşım sözleşmesiyle her bir dairesinin, tam mülkiyet esasıyla sahibi olurlar. Diğer bir ifadeyle her dairenin sahibi ayrı ayrı belirlenir. Bu durumda, veraset ve intikal vergisi beyannamesi mal paylaşım sözleşmesine göre şekillenir. Her mirasçı kendisine düşen bir dairenin miras yoluyla kaldığını beyan etmek suretiyle, tapu tescili buna göre gerçekleştirilir.

 

Mal paylaşım sözleşmesinin düzenlenmediğini var saydığımızda, mirasçılar 4 dairenin el birliği(müşterek) mülkiyeti kapsamında sahibi olurlar. Mirasçılar ileride dairelerin hisselerini birbirlerine satması durumunda ise her bir daire için ayrı ayrı tapu harcı ödenmek durumunda kalırlar.

 

Ancak mirasçılar tarafından veraset ilamı (mirasçılık belgesi) alınmış, buna göre veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmiş ve tahakkukları alınmış olsa bile, mirasçılar noterde paylaşım sözleşmesi düzenleyebilirler.

 

Mirasçılar oluşan son durumu dikkate alarak, yeni paylaşıma göre beyannamelerini düzeltmek durumundadır.

Verilecek veraset vergisi düzeltme beyannamesinin ekine, noterde düzenlenen miras paylaşım sözleşmesinin eklenmesi zorunludur. Ayrıca düzeltme beyannamesinin gerekçe ve dayanaklarını ortaya koyan bir dilekçe ekinde verilmesi yararlı olur.

Miras bırakan vefat etmeden önce henüz açılmamış bir miras hakkında mirasçılar veya üçüncü kişi ile yapılacak sözleşmeler geçerli olmamaktadır. (T.M.K md:678)

Yasal mirasçılar gerek kendi aralarında gerek atanmış mirasçılarla birlikte mirası aynı kurallara göre paylaşırlar. Miras taksim sözleşmesinde miras dağılımına ilişkin, yasal sınırlama ve engel bulunmamaktadır. Mirasçılar yasal miras payı oranlarına bağlı kalmaksızın, mirası kendi aralarında diledikleri gibi paylaşabilirler. (T.M.K md:646)

 

Mirasçılar arasında payların oluşturulması, fiilen alınması veya aralarında yapacakları paylaşma sözleşmesi hükümleri mirasçıları bağlar. Paylaşma sözleşmesiyle mirasçılar, tereke mallarının tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin miras payları oranında paylı mülkiyete dönüştürülmesini de kabul edebilirler.

 

Konuyla ilgili olduğunu düşündüğümüz Özelge de ;

 

"Tereke mallarına zilyet olan veya miras bırakana borçlu bulunan mirasçılar, paylaşma sırasında bu konuda eksiksiz bilgi vermekle yükümlüdürler." hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükme göre; miras bırakanın ölümü ile birlikte kanuni mirasçılar arasında terekenin taksimine kadar terekeye dahil hak ve borçların tamamını kapsayan bir ortaklık doğar. Bu ortaklığın anlaşma, yani rızai taksim sözleşmesi ile son bulması mümkündür.

Özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden; 08.02.2012 tarihinde Bornova 6. Noterliğince düzenlenen mirasçılık belgesinde; miras bırakan ... ...ın terekesinin 8 pay kabul edilerek; 3 payın tarafınıza, 3 payının ... ...a, 2 payının da ... ...a ait olduğunun belirlendiği, Bornova 4. Noterliğinin 04.02.2013 tarih ve 4637 yevmiye No.lu Düzenleme Şeklindeki Miras Taksim Sözleşmesi ile de muristen intikal eden araba ile bir kısım gayrimenkullerin mirasçılar arasında paylaştırıldığı anlaşılmıştır.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde 05.02.2012 tarihinde vefat eden babanızdan tarafınıza ve diğer mirasçılara intikal eden bir kısım mallara ilişkin olarak Bornova 4 üncü Noterliğinde düzenlenen Miras Taksim Sözleşmesine istinaden veraset ve intikal vergisi beyannamesinin verilmesi mümkün bulunmaktadır."

 

 

Aşağıdaki Danıştay Kararlarını inceleyebilirsiniz.

 

Danıştay 7.Daire E: 1992/8380 - K: 1994/6031

Danıştay 9.Daire E: 1989/1990 - K: 1989/3062

Danıştay 4.Daire E: 1987/4371 - K: 1988/1357

 

SAYI : 66813766-160[7-2013-1]-516

KONU : Miras Taksim Sözleşmesine istinaden Veraset ve İntikal Beyannamesi verilip verilmeyeceği hk. 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi