×

Vergiye Uyumlu Mükelleflere Tanınan %5 Vergi İndirimine İlişkin Broşür Yayımlandı.

11.03.2022 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerinin, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5’ini, ödenmesi gereken vergiden indirme imkânı hakkında “Vergiye Uyumlu Mükelleflere %5 Vergi İndirimi Broşürü” güncellenerek kullanıma sunulmuştur.

 

Söz konusu Broşürde;

 

  • %5 vergi indiriminden kimlerin yararlanabileceği,
  • %5 vergi indiriminden yararlanma şartlarının neler olduğu,
  • Vergi indirimine ilişkin diğer hususlar,

 

yer almaktadır.

 

Bilindiği üzere, Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 121. maddesine göre, belirlenen şartları taşıyan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, 01.01.2018 tarihinden itibaren verilecek yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5’ini, ödenmesi gereken vergiden indirme imkânı bulunmaktadır.

 

07.12.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 18. maddesiyle Gelir Vergisi Kanunu’nun “Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi” başlıklı Mükerrer 121. maddesinde yapılan değişiklikle vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi düzenlemesinde değişiklikler yapılmıştır.

 

312 seri nolu Gelir Vergisi Tebliği ile; vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi müessesesine ilişkin açıklamaların yer aldığı 301 seri nolu Gelir Vergisi Tebliğinde 7194 sayılı Kanundaki değişikliklere paralel olarak birtakım değişiklikler yapılmıştır.

 

Bu kapsamda, 14.10.2021 tarihli ve 7338 sayılı Vergi Usul Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 121’inci maddesinde yer alan “Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi” uygulaması hakkında bazı değişiklikler yapılmıştır.

 

7338 sayılı Kanun’la yapılan değişiklik, 01.01.2022 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerine uygulanmak üzere 26.10.2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

İndirimden Yararlanma Şartları

 

Buna göre; Tebliğin 3. bölümünde belirtilen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin vergi indiriminden yararlanabilmeleri için;

 

1. İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresi içerisinde verilmiş ve indirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenmiş olması,

 

2. İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıl içerisinde haklarında beyana tabi vergi türleri itibarıyla (yıllık gelir ve kurumlar vergisi, Geçici vergi, Muhtasar, muhtasar ve prim hizmet, katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi beyannameleri) ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat (tarhiyatın kesinleşip kesinleşmediğine bakılmaksızın) bulunmaması,

 

3. Vergi indiriminin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla vergi aslı (vergi cezaları ile fer’i alacaklar dâhil) 1.000 Türk lirasının üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması,

 

4. Vergi indiriminin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında Vergi Usul Kanununun 359. maddesinde kaçakçılık suçu olarak sayılan fiillerin işlenmemiş olması,

 

şarttır.

 

Kanuni süresi içerisinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak, kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler vergi indiriminden yararlanılmasına engel teşkil değildir.

 

Vergiye Uyumlu Mükelleflerde İndirim Şartlarının Kolaylaştırılması

 

7338 Sayılı Kanun’un 10. maddesi ile; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 121. maddesinde yapılan değişiklikle ise, Vergiye Uyumlu Mükelleflere Uygulanan %5 Vergi İndiriminde uyumlu mükelleflere uygulanan vergi indiriminin şartlarında değişiklik yapılmıştır.

 

Buna göre; ikmalen veya re’sen yapılmış ve kesinleşmiş bir tarhiyat bulunmaması şartı vergi beyannamelerindeki vergi türleri itibariyle sınırlandırılmış, indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki iki yılda haklarında tarhiyat yapılmamış olması şartı, yapılan tarhiyatın kesinleşmesine bağlanmış, ayrıca söz konusu süre içinde kesinleşen tarhiyatın indirim sınırının % 1’inden az olması durumunda indirim koşullarının ihlal edilmemiş sayılacağı şeklinde düzenleme yapılmıştır.

 

Mevcut uygulamada 1.500.000 TL azami indirim tutarının %1’i olan yıllık 15.000 TL’ye kadar ikmalen veya resen tarhiyatlar vergi uyumlu mükelleflerin yapacağı indirimleri engellemeyecektir.

 

Ayrıca, indirimden yararlanmak için ilk aşamada ilgili yıllar itibarıyla kesinleşmiş tarhiyat olmaması kuralı getirildiği için, yapılan tarhiyatın indirimden yararlanıldıktan sonra kesinleşmesi durumunda yararlanılan indirimin mükelleften geri alınmasına ilişkin hüküm madde metninden çıkarılmıştır.
   

Bu düzenleme 01.01.2022 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Mükelleflerimizin beyannamelerini vermeden önce durumlarını sorgulayabilmeleri amacıyla hazırlanan sorgulama ekranı Başkanlığın https://ivd.gib.gov.tr adresindeki İnteraktif Vergi Dairesinde yer alan “Sorgulamalar” sekmesi altında gelir vergisi mükellefleri için uygulamaya açılmıştır. Kurumlar vergisi mükellefleri için söz konusu sorgulama ekranı kullanıma açılmıştır.

 

İnteraktif Vergi Dairesine ulaşmak için lütfen tıklayınız.

 

Vergiye Uyumlu Mükelleflere %5 Vergi İndirimi Broşürüne ulaşmak için tıklayınız.

 

Vergiye Uyumlu Mükelleflere Tanınan Vergi İndirimine İlişkin 301 Sıra No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

 

Vergiye Uyumlu Mükelleflere Tanınan Vergi İndirimine İlişkin 312 Sıra No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

 

Vergiye Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi Uygulamasına İlişkin 2019/1 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu İç Genelgesine ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi