×

KOBİ Tanımında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Yayımlandı.

5315 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yayımlanan “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Karar Sayısı: 5315)18.03.2022 tarihli ve 31782 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere; 19.10.2005 tarihli ve 2005/9617 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik” ile KOBİ tanımı yapılmış ve 04.11.2012 tarih ve 790 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, "Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik" ve 25.06.2018 tarihli ve 30458 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliklerle bu tanım revize edilmişti.

 

En son yapılan tanıma göre, KOBİ'ler aşağıdaki gibi sınıflandırılmaktaydı;

 

Kriter​

Mikro Ölçekli KOBİ ​

Küçük Ölçekli KOBİ ​

Orta Ölçekli KOBİ ​

Çalışan Personel Sayısı  ​

‹ 10  ​

 ‹ 50  ​

‹ 250​

Yıllık Net Satış Hâsılatı​

≤ 3 Milyon TL  ​

 ≤ 25 Milyon TL  ​

≤ 125 Milyon TL​

Yıllık Mali Bilanço Toplamı​

≤ 3 Milyon TL  ​

 ≤ 25 Milyon TL  ​

≤ 125 Milyon TL​

 

 

18.03.2022 tarihli ve 31782 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlan 5315 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile KOBİ tanımında değişiklik yapılmıştır.

 

Yönetmeliğe göre;

 

KOBİ, "250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 250 milyon lirayı aşmayan ve yönetmelikte mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan ekonomik birimler"

 

Mali bilanço: Bir işletmenin belirli bir tarihte sahip olduğu varlıklar ile bu varlıkların sağlandığı kaynakları gösteren mali tablo,

 

Net satış hasılatı: Bir işletmenin brüt satışlarından satış iskontoları ve iadeleri ile diğer indirimlerin düşülmesi sonucu bulunan tutarı,

 

Yıllık iş birimi (YİB): Bir yıl boyunca tam zamanlı olarak işletmede veya işletme adına çalışan bir kişi,

 

olarak tanımlanmıştır.

 

Değişiklikten önce bir işletmenin KOBİ olarak tanımlanması için, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu üst sınırının 125.000.000-TL olması gerekiyordu.

 

Yönetmelikteki değişiklikle KOBİ'ler şu şekilde sınıflandırıldı:

 

''- Mikro işletme: 10 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 5 milyon lirayı aşmayan işletmeler.

 

- Küçük işletme: 50 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 50 milyon lirayı aşmayan işletmeler.

 

- Orta büyüklükteki işletme: 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 250 milyon lirayı aşmayan işletmeler.''

 

Buna göre; işletmeler aşağıdaki kriterlere göre sınıflanacaktır;

 

 

Kriter​

Mikro Ölçekli KOBİ ​

Küçük Ölçekli KOBİ ​

Orta Ölçekli KOBİ ​

Çalışan Personel Sayısı  ​

‹ 10  ​

 ‹ 50  ​

‹ 250​

Yıllık Net Satış Hâsılatı​

≤ 5 Milyon TL  ​

 ≤ 50 Milyon TL  ​

≤ 250 Milyon TL​

Yıllık Mali Bilanço Toplamı​

≤ 5 Milyon TL  ​

 ≤ 50 Milyon TL  ​

≤ 250 Milyon TL​

 

Buna göre; iş hacimleri genişleyen, ciro ve bilançoları artan işletmeler bu değişiklikle birlikte tekrar KOBİ statüsü kazanarak KOBİ desteklerinden faydalanabileceklerdir.

 

Hesapların kapanış tarihinde, işletme sınıfları ve KOBİ vasfı belirlenirken dikkate alınan kriterlerden herhangi birini, birbirini takip eden iki hesap döneminde de kaybeden veya aşan işletmeler sınıf değiştirir veya KOBİ vasfını kaybeder.

 

Kredi Garanti Fonu AŞ (KGF) tarafından sağlanan Hazine destekli kefaletler kapsamında risk bakiyesi bulunan ve daha önce KOBİ tanımı dışında kalan işletmeler, yıl sonuna kadar kredi garanti kurumlarına sağlanan Hazine destekli kefalet limitlerinden yararlanmaya devam edeceklerdir.

 

Bir işletmenin tek başına veya bağlı işletmeleriyle birlikte dominant etki yaratmayacak şekilde, başka bir işletmenin oy hakları veya sermayesinin %25 ve fazlasına ve %50’si ve daha azına sahip olması ya da kendisinin oy hakları veya sermayesinin %25 ve fazlasına ve %50’si ve daha azına başka bir işletmenin dominant bir etki yaratmayacak şekilde sahip olması durumunda bunlar ortak işletme sayılmaktadır.

 

Karar yayım tarihi olan 18.03.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

 

Yönetmeliğin güncel haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Şirketinizin Kobi Olup olmadığını test için tıklayınız.

 

KOSGEB'in desteklediği sektörler için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi