×

İhracat Bedellerinin Merkez Bankasına Satış Zorunluluğuna İlişkin Uygulama Talimatı Güncellendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, 03.01.2022 tarihinde İhracat Genelgesine eklenen "İhracat bedellerinin Merkez Bankasına Satışı" başlıklı ek 1. Madde’de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 15.04.2022 tarihli talimatı ile değişiklik yapılmıştır.

 

Bilindiği üzere; 06.11.2018 tarihli Mülga İhracat Genelgesi’nde ihracat bedellerinin en az %80’inin bir bankaya satması gerekliliği düzenlenmişti.

 

"İhracat Genelgesinin Ek 1. Maddesi Kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına Yapılacak Döviz Satışına İlişkin Uygulama Talimatı" ile; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’ye yapılacak satışın hangi esaslara göre yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan İhracat Genelgesine eklenen ve değiştirilen 1. madde ile; 18.04.2022 tarihinden itibaren, İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB)’ye veya Döviz Alım Belgesi (DAB)’ne bağlanan ihracat bedellerinin %40'ı, belgelerin düzenlendiği tarihteki işlem kuru üzerinden, ilgili belgeleri düzenleyen banka tarafından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’ye satılması ve Merkez Bankasının banka nezdindeki hesabına aktarılması ve bu tutarın tam karşılığının banka tarafından ihracatçıya Türk parası olarak ödenmesi gerekmektedir.

 

İşlem kuru, TCMB tarafından saat 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 ve 15:00’de ilan edilen ve İBKB veya DAB’a bağlanan ihracat bedeli dövizin Türk Lirasına çevrildiği saat itibarıyla en son açıklanmış olan döviz alış kuru olacaktır.

 

İlgili bankalar nezdinde TCMB adına yalnızca ABD Doları, Euro ve İngiliz Sterlini hesaplarının açılacak ve bankaların ihracatçılardan satın aldığı dövizleri saat 17.00’ye kadar TCMB’ye bildirmesi ve TCMB adına açılan bu hesaplara aktarması gerekmektedir.

 

Uygulama Talimatı kapsamında gerçekleştirilecek her türlü işlemin, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesine ilişkin ulusal ve uluslararası standartlara uygun gerçekleştirildiğine dair kontrol yükümlülüğü bankalar tarafından yapılacaktır.

 

Bankalar, Uygulama Talimatı kapsamında gerçekleştirilen işlemlerde bu standartların ihlal edildiğini tespit etmesi durumunda, durumu derhal TCMB'ye bildirecektir.

 

Banka tarafından yapılan döviz transferlerine ilişkin tüm masraflar, aylık olarak toplu bir şekilde banka tarafından gönderilen MT291 mesajına istinaden ödeme gününde saat 11:00’de Merkez Bankası tarafından ilan edilen döviz alış kuru üzerinden, takip eden ayın son iş gününe kadar Merkez Bankasınca Türk lirası olarak ödenecektir.

 

Uygulama Talimatı 18.04.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi ile İlgili Olarak Son düzenlemelere göre;

 

  • İhracat bedelinin 180 gün içinde Türkiye getirilme zorunluluğu devam etmektedir.
  • İhracat bedellerinin En Az % 80'inin TL’ye çevrilmesi (DAB'a Bağlanması) Zorunluluğu Kaldırılmıştır.
  • İhracat bedeli 30.000 USD altı ise, dövizi yurda getirme zorunluluğu bulunmamaktadır.
  • İhracat bedelinin 30.000 USD ve altı bakiyesinin/kalan tutarın yurda getirilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
  • Hizmet ihracatı dövizin yurda getirilme zorunluluğu bulunmamaktadır.
  • İhracat bedeli dövizin başka döviz birimleri ile getirilmesi mümkündür.
  • 18.04.2022 tarihinden itibaren İhracat Bedeli Kabul Belgesine (İBKB) veya Döviz Alım Belgesine (DAB) bağlanan İhracat bedellerinin %40’ının Merkez Bankasına satılması zorunludur.

 

Söz konusu İhracat Genelgesinin Ek 1. Maddesi Kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına Yapılacak Döviz Satışına İlişkin Uygulama Talimatı güncel haline ulaşmak için tıklayınız.

 

İhracat Genelgesinin son haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara Ulaşmak İçin tıklayınız.

 

2018-32/48 sayılı Tebliğe Ulaşmak İçin tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi