×

İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB)’nin Süresinden Sonra da Düzenlenebilmesine Dair İhracat Genelgesinde Değişiklik Yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 03.03.2022 tarihli Yazısı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından hazırlanan 06.11.2018 tarihli İhracat Genelgesi’nin "İhracat Bedeli Kabul Belgesi" başlıklı 30. maddesinde değişiklik yapılmıştır.

 

Bilindiği üzere, ihracat bedellerinin yurda getirilme süresi fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gündür.

 

İhracat hesabının, ek süreler de dâhil olmak üzere, süresi içerisinde kapatılamaması halinde açık hesap tutarı aracı bankaca 5 iş günü içinde İhracat Genelgesi Ek:1’deki forma uygun olarak ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı veya Vergi Dairesi Müdürlüğüne ihbar edilmekte, formun açıklama kısmına ilgili ihracat bedelinin ne kadarının İBKB’ye bağlandığı ayrıntılı olarak yazılmaktadır.

 

Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Vergi Dairesi Müdürlüklerince ihracat hesabının kapatılması için ilgililere ihbardan itibaren 10 iş günü içinde 90 gün süreli ihtarname gönderilmektedir.

 

90 günlük ihtar süresi sonunda kapatılmayanlar için Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Vergi Dairesi Müdürlüklerince Cumhuriyet Savcılıklarına 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun uyarınca yasal işlem başlatılmasını teminen bildirimde bulunulur ve Bakanlığa ihbara ilişkin bilgi verilir.

 

İhracatçılarca bu ihtar süresi içinde ihracat hesabının kapatılması veya mücbir sebep halinin ya da haklı durumun ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı veya Vergi Dairesi Müdürlüğüne belgelenmesi gerekmektedir.

 

Mücbir sebep durumu var ise mücbir sebebin devamı müddetince Vergi Dairesi Başkanlığınca 24 aya kadar altışar aylık dönemler itibarıyla ek süre verilmektedir.

 

Haklı durum iddialarında, haklı durumu belirten yazılı beyana istinaden Vergi Dairesi Başkanlığınca 6 aya kadar üçer aylık devreler halinde ek süre verilmektedir.

 

Mücbir sebep için 24 ay ve haklı durum için 6 aylık ek sürelerden sonraki taleplerin Hazine ve Maliye Bakanlığınca incelenip sonuçlandırılması gerekmektedir.

 

Diğer taraftan, yasal sürelerden sonra ihracat bedeli geldiğinde, ihracatçılar bunu İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB)'ne bağlamak istediklerinde, yasal süreler geçtiği için sorun yaşanmaktaydı.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığının 03.03.2022 tarihli yazısı ile İhracat Genelgesi'nin “İhracat Bedeli Kabul Belgesi” başlıklı 30. maddesine eklenen (d) fıkrası ile; İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB); ihbar, ihtarname ve ek süreler bittikten sonra da düzenlenebilecektir.

 

Buna göre; İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi ile İlgili Olarak Son düzenlemelere göre;

 

  • İhracat bedelinin 180 gün içinde Türkiye getirilme zorunluluğu devam etmektedir.
  • İhracat bedellerinin En Az % 80'inin TL’ye çevrilmesi (DAB'a Bağlanması) Zorunluluğu Kaldırılmıştır.
  • İhracat bedeli 30.000 USD altı ise, dövizi yurda getirme zorunluluğu bulunmamaktadır.
  • İhracat bedelinin 30.000 USD ve altı bakiyesinin/kalan tutarın yurda getirilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
  • Hizmet ihracatı dövizin yurda getirilme zorunluluğu bulunmamaktadır.
  • İhracat bedeli dövizin başka döviz birimleri ile getirilmesi mümkündür.
  • 03.01.2022 tarihinden itibaren İhracat Bedeli Kabul Belgesine (İBKB) veya Döviz Alım Belgesine (DAB) bağlanan İhracat bedellerinin %25’inin bankaya satılması zorunludur.

 

İhracat Genelgesinin Ek 1. Maddesi Kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına Yapılacak Döviz Satışına İlişkin Uygulama Talimatına ulaşmak için tıklayınız.

 

İhracat Genelgesinin son haline ulaşmak için tıklayınız.

 

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara Ulaşmak İçin tıklayınız.

 

2018-32/48 sayılı Tebliğe Ulaşmak İçin tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi