×

Bilançodaki Gayrimenkullerin Yeniden Değerlemesine İmkan Veren Düzenlemeyi de İçeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 7144 sayılı Torba Kanun Resmi Gazete’de Yayımlandı.

 

7144 Sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 25.05.2018 tarih ve 30431 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

Kanun ile;

 

  • 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun,

 

  • 5659 sayılı Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü Kuruluş Kanunu,

 

  • 6200 sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun,

 

  • 213 sayılı Vergi Usul Kanunu,

 

  • 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu,

 

  • 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu,

 

  • 3303 sayılı Taşkömürü Havzasındaki Taşınmaz Malların İktisabına Dair Kanun,

 

  • 3621 sayılı Kıyı Kanunu,

 

  • 4733 sayılı Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun,

 

  • 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu,

 

  • 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu,

 

  • 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanunu ile Odalar ve Borsalar Kanunu,

 

  • 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu,

 

  • 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu,

 

  • 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu,

 

  • 5543 sayılı İskan Kanunu,

 

  • 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun,

 

  • 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun,

 

  • 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun,

 

değişiklik yapılmıştır.

 

Kanunda vergi ve sigorta uygulamalarıyla ilgili yapılan değişiklikler özet olarak aşağıdaki gibidir.

Bilançoda Kayıtlı Gayrimenkullerin Yeniden Değerlenmesine İmkan Sağlanmıştır.

 

Kanun’ un 5. maddesi ile; Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin 25.05.2018 tarihi itibarıyla aktiflerinde kayıtlı Taşınmazları (Gayrimenkuller ) 30/09/2018 tarihine kadar VUK 298. Maddedeki hükümlere göre Yeniden değerlemesine imkanı sağlanmıştır. Bu imkandan İSTEYEN mükellefler yararlanabilir. Zorunluluk yoktur. Yapılan değerleme sonucu oluşan değer ile deftere kayıtlı değer arasındaki farka % 5 vergi hesaplanacaktır.

 

finans ve bankacılık sektöründe faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları, münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler ile bu Kanunun 215 inci maddesi uyarınca kendilerine kayıtlarını Türk para birimi dışında başka bir para birimiyle tutmalarına izin verilenler müesseseden faydalanamayacaktır.

 

Maddeyle getirilen yeniden değerleme işlemlerinin mükelleflerce, 30/9/2018 tarihine kadar yapılması öngörülmekte olup, taşınmazların yeniden değerleme sonrası ve yeniden değerleme öncesi net bilanço aktif değerleri arasındaki fark tutarının pasifte özel bir fon hesabına alınması ve bu tutar üzerinden % 5 oranında hesaplanan verginin maddede öngörülen süre ve şekilde bir beyanname ile gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine beyan edilmesi ve ödenmesi gerekmektedir.

 

Bilançonun pasifinde özel bir fon hesabında gösterilen değer artışı tutarının, sermayeye ilave edilme dışında herhangi bir şekilde başka bir hesaba nakledilen veya işletmeden çekilen kısmı, bu işlemin yapıldığı dönem kazancı ile ilişkilendirilmeksizin bu dönemde gelir veya kurumlar vergisine tabi tutulacak olup yeniden değerlemeye tabi tutulan taşınmazların elden çıkarılması halinde, pasifte özel bir fon hesabında gösterilen değer artışları, kazancın tespitinde dikkate alınmayacaktır.

 

Yeniden değerlemeye tabi tutulan taşınmazlar için, yeni değer üzerinden amortisman ayrılabilecektir.

 

 

Hasılat esaslı vergilendirme kapsamına alınacak mükelleflerin için Bakanlar Kuruluna verilen yetki genişletilmiştir.

 

KDV mükellefinin defter ve kayıt düzeninde bir değişiklik olmadan ve alışlarında ödediği KDV’yi alımın türüne göre gider veya maliyet hesaplarına dahil edip indirim hesaplarına almadan (191 hesabı kullanmadan) satışları üzerinden işlemin tabi olduğu oranda KDV’yi hesaplayacağı sistem olan Hasılat esaslı vergilendirme kapsamına alınacak mükellefler için 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 38. maddesinin dördüncü fıkrası değiştirilerek Bakanlar Kuruluna verilen yetki genişletilmiştir.

 

 

Sigorta Primine Esas Kazancın %1’ini Aşmayacak ve Brüt Asgari Ücretin Üçte Birini Geçmeyecek Eksikliklerde SGK Tarafından İhtar Çekilmeden İdari Para Cezası Uygulanmayacaktır.

 

Kanun’ un 16. maddesiyle; 5510 sayılı SSGSS Kanununun 102. maddesinin ikinci fıkrasına eklenen cümleler ile; Sigortalıların ve çalışma gün sayılarının eksiksiz bildirilmesi şartıyla, Sosyal Güvenlik  Kurumuna  verilen  bildirge,  beyanname,  belge  ve  defterlerde kayıtlı  sigorta  primine  esas  kazancın  %1  ini  aşmayacak  ve  brüt  asgari ücretin üçte birini geçmeyecek şekilde, prime esas kazançta bir eksiklik tespit edilmesi halinde, SGK tarafından ihtar çekilip,  çekilen ihtar üzerine eksikliğin ihtar belgesinin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde yerine getirilmesi halinde SGK tarafından idari para cezası kesilemeyecektir.

 

Buna göre; idari para cezası uygulanmaması için;

 

1)SGK’ ya bildirilen sigortalılar ve çalışma gün sayılarında eksiklik olmaması,

 

2)Sosyal  Güvenlik  Kurumuna  verilen  bildirge,  beyanname,  belge  ve  defterlerde  kayıtlı sigorta  primine  esas  kazancın  %1  ini  aşmayacak  ve  brüt  asgari  ücretin  üçte  birini geçmeyecek şekilde, prime esas kazançta bir eksikliğin tespit edilmesi,

 

3)Eksikliğin 15 gün içinde giderilmesi için SGK tarafından işverene ihtar çekilmesi,

 

4)Eksikliğin,  çekilenihtarın  tebliğ  edildiği  tarihinden  itibaren  15  gün  içinde  işveren tarafından giderilmesi,

 

5)Eksikliğin SGK tarafından değil de işveren tarafından tespit edilmesi halinde, eksikliğin bildirge,  beyanname,  belge  veya  defterlerin  Kuruma  verilmesinden  itibaren  on beş gün içinde yerine getirilmesi,

 

Gerekmektedir.

 

Kanun yayım tarihi olan 25.05.2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

 

Söz konusu Kanuna ulaşmak için tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi