×

7103 sayılı Torba Kanun’un Uygulanmasına İlişkin 494, 495, 496 ve 497 Seri No.lu VUK Genel Tebliğleri Yayımlandı.

494, 495, 496 ve 497 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri 25.05.2018 tarihli ve 30431 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

 

Tebliğler ile; 7103 sayılı Torba Kanun’un Uygulamasına ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

 

494 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile; 7103 sayılı Kanunun 12. maddesi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 353. maddesinde yer alan belgelerin elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken, Maliye Bakanlığınca belirlenen zorunlu haller hariç olmak üzere, kâğıt olarak düzenlenmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesileceğine ilişkin düzenleme yapılmış olup, bu kapsamda zorunlu hallerin belirlenmesine ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

Buna göre, elektronik belge olarak düzenlenme zorunluluğu getirilen belgelerin kâğıt olarak düzenlenebileceği haller;

 

  • Gelir İdaresi Başkanlığının ve elektronik belge uygulamalarına taraf olan diğer kamu kurum ve kuruluşlarının bilgi işlem sistemlerinde meydana gelen arıza, kesinti ile bu sistemlerde yapılan bakım,

 

  • İspat veya tevsik edilmek kaydıyla, mükellefin ya da 397 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığından izin almış özel entegratör kuruluşların bilgi işlem sistemlerinde meydana gelen arıza, kesinti ile bu sistemlerde yapılan planlı bakım (yazılı bildirimde belirtilen süre ile sınırlı kalmak kaydıyla),

 

  • İspat veya tevsik edilmek kaydıyla, kullanılmakta olan mali mührün veya elektronik imza aracının arızalanması veya çalınması (yeni mali mühür veya elektronik imza aracının temini süresince),

 

  • Bakanlığımızca elektronik belge uygulamalarına ilişkin olarak yayımlanan genel tebliğ, sirküler ve teknik kılavuzlarda, belgelerin elektronik belge yerine kâğıt olarak düzenlenmesine izin verilmesi,

 

gibi nedenlerle, kanunen düzenlenmesi gereken sürenin geçirilmemesi kaydıyla, kâğıt olarak düzenlenmesi durumunda özel usulsüzlük cezası kesilmeyecektir.

 

Mükelleften kaynaklanan diğer nedenlerle, elektronik belge olarak düzenlenmesi gereken belgelerin kâğıt olarak düzenlenmesi halleri, bu maddenin kapsamında değerlendirilmeyecektir.

 

 

495 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile; 7103 sayılı Kanunun 11. maddesi ile VUK 280. Maddeye eklenen Kanunun yayımından sonra ticaret siciline tescil edilen sermaye şirketlerinden yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım yapacaklara, işe başladıkları hesap dönemini takip eden dönem sonuna kadar yurt dışından getirerek sermaye olarak koydukları yabancı paraların değerlemesine ilişkin uygulanmanın usul ve esasları açıklanmıştır.

 

 

Buna göre; yeni kurulan sermaye şirketlerine, yurt dışından yabancı para olarak getirilerek konulan sermayenin döviz değerlemesine tabi tutulmasına özel bir müessese getirilmiştir.

 

Tam mükellef sermaye şirketleri, işe başladıkları hesap dönemiyle müteakip hesap dönemi boyunca yurt dışından getirdikleri yabancı paraları kullanmazlarsa söz konusu yabancı paralar yabancı para değerlemesine tabi tutulmayacaktır. Böylece bu dövizin kullanılmaması nedeniyle herhangi bir kar-zarar ortaya çıkmayacaktır.

 

Ayrıca bu döviz, yatırım teşvik belgesi kapsamında kullanılırsa ortaya çıkan kur farkları özel bir hesapla kazanç olarak dikkate alınmayacaktır.

 

 

496 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile; 7103 sayılı Kanunun 10. maddesi ile VUK 278. Madde uyarınca imha edilmesi gereken emtianın değerlenmesinde genel uygulamaya ilişkin açıklamalar (yangın, deprem ve su basması gibi doğal afetler nedeniyle veya bozulmak, çürümek, kırılmak, çatlamak, paslanmak, son kullanma gibi nedenlerle imha edilmesi gereken malların değerlenmesinde bu kıymetlerdeki değer düşüklüğünün takdir komisyonu marifetiyle tespit edilmesine ilişkin genel uygulamaya ilişkin açıklamalar) ile imha edilmesi gereken emtianın emsal bedelinin, takdir komisyonu kararı olmaksızın mükelleflerce değerlemesinin yapılabilmesine yönelik düzenlemeye ilişkin açıklamalara yer verilmektedir.

 

Buna göre; gıda ve ilaç gibi, bozulduğu zaman imha edilmesi gereken malların imhasının, takdir komisyonları nezaretinde gerçekleştirilmesi gerekirken, yapılan düzenlemeyle takdir komisyonu olmadan da imhaya imkan verilmiştir.

 

İade alınarak imha edilmesi gereken mallar, belirlenen oran dahilinde imha edildiği sürece takdir komisyonuna gerek olmaksızın gider olarak dikkate alınabilecektir.

 

 

497 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile; 7103 sayılı Kanun'un 16. maddesi ile VUK'a eklenen Geçici 30. Maddedeki makine ve teçhizat alımlarına yönelik amortisman teşviki uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar açıklanmıştır.

 

Buna göre; imalat sanayisinde, Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılmak üzere ve yatırım teşvik belgesi kapsamında alınan 31.12.2019 tarihine kadar iktisap edilen yeni makina ve teçhizat için uygulanacak amortisman oran ve süreleri, Maliye Bakanlığınca 213 sayılı Kanunun 315. maddesine göre tespit ve ilan edilen faydalı ömür sürelerinin yarısı dikkate alınmak suretiyle hesaplanacaktır.

 

Bu şekilde belirlenmiş olan oran ve sürelerin izleyen yıllarda değiştirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

 

Örneğin, 5 yıl olan faydalı ömür süresi 3 yıl olarak dikkate alınacak ve kıymetler bu süre zarfında amortismana tabi tutulabilecektir.

 

Böylece şirketlere, daha kısa sürede ve daha yüksek oranda amortisman tutarı yazma imkanı getirilmiştir.

 

 

 

Tebliğlerin hükümleri yayım tarihi olan 25.05.2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

 

494 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

 

495 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

 

496 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

 

497 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ulaşmak için tıklayınız.

 

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi