×

Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı.

Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 21.06.2016 tarihinde yayımlanan 29718 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelik ile ücretlerin bankalar aracılığı ile ödenmesinde 10 olan işçi sayısı alt sınırı 5'e çekildiği için bundan böyle iş yerlerinde 5 ve üzerinde işçi çalıştıran işverenler personeline ödedikleri Ücret, Prim, İkramiye ve bu nitelikteki her türlü ödemeleri bankalar aracılığıyla yapmak zorundadır.

Konu ile ilgili düzenlemede açıkça Türkiye genelinde çalıştırılan işçi sayısının en az 5 olmasından bahsedildiği için banka aracılığı ile ödeme yükümlülüğü açısından aynı işverene ait tüm işyerlerinde çalışanların toplam sayısı dikkate alınacaktır. İş ve sosyal güvenlik hukuku mevzuatındaki bazı yükümlülükler (iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yükümlülükler gibi) sadece işyerinde çalışan işçi sayısı çerçevesinde değerlendirilirken; ücretin banka aracılığı ile ödenmesine ilişkin yükümlülükte toplam işçi sayısı dikkate alınacaktır. 

Banka aracılığıyla ödeme yapması gereken işverenler, işyerlerinin bulunduğu mahalde banka şubesi bulunmaması ya da çalışanlara banka aracılığıyla ödeme yapılmasına imkân bulunmaması hâlinde ödemeler, TC Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü şubeleri aracılığıyla yapılabilir

İşveren, bankalar aracılığıyla yapılan her türlü ödemelerde ödemelerin niteliğini, hesabın açıklamasında belirtmek zorundadır.

Ücret, Prim, İkramiye Ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelik’in 16. Maddesinde işveren tarafından söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda uygulanacak müeyyide belirtilmiştir.

İşçiye, İş Kanunundan veya toplu iş sözleşmesinden veyahut iş sözleşmesinden doğan alacaklarını, Yönetmelik kapsamında zorunlu tutulduğu hâlde bankalar aracılığıyla ödemeyen işverene veya işveren vekiline veyahut üçüncü kişiye, İş Kanununun 102 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili birimi tarafından idarî para cezası verilir.

Buna göre 2016 yılı için geçerli olan idari para cezası tutarı her işçi ve her ay için 161 TL'dir. 

Ayrıca bu ödemeler bankadan yapılsa bile işverenin ücret hesap pusulası düzenleme yükümlülüğü devam ettiği için ücretleri bankadan ödeyen işverenin ücret hesap pusulası düzenlememesi nedeniyle uygulanacak idari para cezası ise 2016 yılında geçerli olmak üzere 584 TL'dir.

Yönetmelikte yapılan değişiklikler, 1 Haziran'da yürürlüğe girecektir.

Söz konusu yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

Saygılarımızla.

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

 

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi