Bilindiği üzere, hangi şirketlerin bağımsız denetime tabi olacağı 6434 sayılı Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Cumhurbaşkanı Kararı (Karar) ile belirlenmiş, son olarak 01.05.2025 tarih ve 32887 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 9774 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı “Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar” ile bağımsız denetime tabi olacak şirketlerin belirlenmesinde dikkate alınan eşik hadler yeniden belirlenmişti.
Kamu Gözetimi Kurumu tarafından, 9774 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı “Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar” kapsamında, 2025 yılında bağımsız denetime tabi olduğu değerlendirilen şirketlerin sorgulanabileceği sistem kullanıma açılmıştır.
Karara göre; tek başına veya bağlı ortaklıklar ve iştiraklerle birlikte aşağıda belirtilen şartlardan en az ikisini üst üste iki yıl taşıyan şirketler, 6102 sayılı Kanun ile Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümleri çerçevesinde 01.01.2025 tarihinden itibaren bağımsız denetime tabi tutulacaktır:
Bu 3 kriterden herhangi ikisini 2023 ve 2024 yıllarında üst üste aşan şirketler 2025 yılı için bağımsız denetime tabi olacaklardır.
|
Sıra |
Mükellef Grupları |
Aktif Toplamı |
Yıllık Net Satış Hasılatı |
Çalışan Sayısı |
|
1 |
Sermaye Piyasası Araçları Borsada Veya Teşkilatlanmış Diğer Piyasalarda İşlem Görmeyen Ancak Sermaye Piyasası Kanunu Kapsamında Halka Açık Sayılan Şirketler İçin |
30 Milyon (Değişmedi) |
40 Milyon (Değişmedi) |
50 Kişi (Değişmedi) |
|
2 |
Ekli (II) Sayılı Listede Belirtilen Şirketler İçin |
120 Milyon (Daha önce 60 Milyon) |
150 Milyon (Daha önce 80 Milyon) |
100 Kişi (Daha önce de 100 Kişi) |
|
3 |
Yukarda 1. Ve 2. Grub Dışında Kalan Şirketler İçin Bağımsız Denetime Tabi Olmanın Genel Ölçütleri |
300 Milyon (Daha önce 150 Milyon) |
600 Milyon (Daha önce 300 Milyon) |
150 Kişi (Daha önce de 150 Kişi) |
Dördüncü fıkra kapsamında yer alan örnek bir şirket için ilgili hesap dönemleri itibarıyla ölçütlerin eşik değerlerinin sağlanması ve denetime tabi olma durumu aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Denetim, şirketin konsolide finansal tablolarının yanında münferit finansal tablolarını da içerir.
Karar uyarınca denetime tabi olma şartlarını taşımayan bir şirket, sadece ana ortaklığının, bağlı ortaklığının veya iştirakinin Karar kapsamında denetime tabi olması nedeniyle denetime tabi olmaz. Bu durum, topluluk denetçisinin, konsolide finansal tabloların denetimine ilişkin 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve TDS çerçevesindeki yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz.
9774 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’nda yapılan söz konusu değişiklikler çerçevesinde KGK-SİHA’da gerekli güncellemeler yapılmış ve aşağıda yer alan bağlantı adresi üzerinden kullanıma açılmıştır.
Bu alan, Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair 6434 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı (Karar) kapsamında şirketlerin (Fonlar Hariç) 2025 hesap döneminde denetime tabi olma durumları hakkında bilgi vermektedir.
Kamu Gözetimi Muhasebe Ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yapılan kontrollerde, söz konusu karar kapsamında, 2025 hesap döneminde denetime tabi olduğu değerlendirilen şirketlerin sorgulanabileceği sistem kullanıma açılmıştır.
Sistem üzerinden yapılacak sorgulamalar, şirketlerin (Fonlar Hariç) 2025 hesap döneminde denetime tabi olma durumları ile ilgili sonuçları göstermektedir.
Sorgulama sonuçları bilgi amaçlı olup, denetime tabi olma hususunda kesin bir sonuç içermemektedir.
KGK’ nın açıklamasına göre; yapılacak sorgulamalar, şirketin sadece kendisine ait verileri üzerinden yapılan değerlendirmeye ilişkin sonuçları göstermekte olup, hesaplamalara şirketin varsa bağlı ortaklık ve iştirakleri dahil edilmemiştir.
Bu nedenle yapılan sorgulama sonucunda şirkete ait verinin gelmemesi o şirketin kesin olarak denetime tabi olmadığı sonucunu doğurmamaktadır.
Kararda yer alan ölçütler ve Karara Ekli Listeler ile önceki dönemde denetime tabi olma durumları da esas alınarak, şirketin kendisi ile varsa bağlı ortaklık ve iştirakine ait veriler üzerinden denetime tabi olup olunmadığını hesaplama ve belirleme sorumluluğu asıl olarak şirketin kendisine aittir.
Yapılan sorgulama sonucunda 2025 hesap döneminde denetime tabi olunduğuna ilişkin veri gelmesine rağmen, anılan hesap döneminde denetime tabi olmadığını değerlendiren şirketlerin, gerekli incelemelerin yapılabilmesi adına bu durumu, tevsik edici belgelerle birlikte (şirketin kendisi ile varsa bağlı ortaklık ve iştirakinin 2023 ve 2024 hesap dönemlerine ait kurumlar vergisi beyannameleri, anılan yıllara esas aylık muhtasar beyannameleri vb.) kuruma yazılı olarak bildirmesi gerekmektedir.
2025 yılı bağımsız denetime tabi şirketlerin en geç 31.12.2025 tarihine kadar genel kurullarında denetçi ataması yapmaları gerekmektedir.
Denetçinin her faaliyet dönemi için, faaliyet döneminin 4. Ayının sonuna kadar ve her halde görevini yerine getireceği faaliyet dönemi bitmeden seçilmesi şarttır. Kuruluşta denetçi şirket sözleşmesi ile de seçilebilir.
Yeni TTK'nın 399'uncu maddesi uyarınca, denetçinin her faaliyet dönemi ve her halde görevini yerine getireceği faaliyet dönemi bitmeden seçilmesi şarttır. Seçimden sonra, yönetim kurulu, gecikmeksizin denetleme görevini hangi denetçiye verdiğini ticaret siciline tescil ettirir ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ile internet sitesinde ilan eder.
Buna göre, 2025 yılının denetçisi, şirket genel kurulunca, topluluk denetçisi ise, ana şirketin genel kurulunca 31.12.2025 tarihine kadar yani faaliyet dönemi bitmeden seçilmek zorundadır. Şirket genel kurulları denetçiyi yılsonuna kadar seçebileceklerdir. İzleyen dönemler için de denetçiler genel kurullarca ilgili yılın sonuna kadar seçilebilecektir.
Denetçi seçiminin genel kurul tarafından belirlenen süre içinde yapılmadığında veya değiştirilmek istendiğinde denetçi atama yetkisi, şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi olacaktır.
İlgili sorgulama ekranlarına https://dtsorgu.kgk.gov.tr/ link den ulaşabilirsiniz.
9774 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı Sonrası 01.01.2025 tarihinden itibaren geçerli olan Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararına İlişkin Usul ve Esaslar hakkında kurul kararına ulaşmak için tıklayınız.
01/05/2025 tarih ve 32887 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 9474 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı “Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar”a ulaşmak için tıklayınız.
Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Cumhurbaşkanı Kararına İlişkin Usul ve Esaslar’ın güncel haline ulaşmak için tıklayınız.
Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketler İçin Hesaplama Aracına (KGK-SİHA) erişmek için tıklayınız.
Saygılarımızla.
Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.