×

4447 Geçici 27 Kapsamında 17256 Kanun Kodlu İstihdama Dönüş ve Kayıt Dışı Çalışanların Sigortalı Çalıştırılma Nakdi Ücret Desteğine İlişkin 2020/50 Sayılı SGK Genelgesi Yayımlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 26.11.2020 tarihinde 2020/50 sayılı Genelge yayımlanmıştır.

 

Bilindiği üzere, 17.11.2020 tarihli ve 31307 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7256 sayılı Bazı Alacakların

Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 12. maddesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa geçici 27. madde eklenmiştir.

 

Söz konusu düzenleme ile; 4447 sayılı Kanuna eklenen geçici 27. madde ile; işsiz halde bulunan kişilerin yeniden istihdamı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmeksizin çalışan kişilerin de istihdam edilebilmesi için; iş veya hizmet sözleşmesi 01.01.2019-17.04.2020 döneminde sona erenler ile Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmeksizin kayıt dışı sigortasız çalışanların en son çalıştıkları işyerlerine başvurmaları ve bu işverenler tarafından fiilen sigortalı çalıştırılmaları halinde;

 

Bu sigortalılar için işverenlere her ay bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle günlük 44,15 destek verilmesi,

 

Başvuruda bulananlardan işveren tarafından işe alınıp ücretsiz izne ayrılanlar için ise günlük 39,24 TL nakdi ücret desteği verilmesi,

 

Ayrıca bu kapsamda olup başvurusunun kabul edilmediğini bildirenler için de maddede sayılan şartlar dahilinde hane başına günlük 34,34 TL destek verilmesi

 

düzenlenmiştir.

 

 

2020/50 sayılı Genelge ile; 01.12.2020 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek olan 4447 sayılı Kanunun geçici 27. maddesinin birinci fıkrasında yer alan 01.01.2019-17.04.2020 Arasında İşten Çıkartılanların Aynı İşverenler Tarafından İşe Alınmaları Ve Kayıt Dışı Çalışanların Sigortalı Çalıştırılmaları Halinde verilecek desteğe ilişkin uygulamanın usul ve esasları açıklanmıştır.

 

Bununla birlikte, 4447 sayılı Kanunun geçici 27 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde belirtilen destek uygulamaları Türkiye İş Kurumu tarafından yürütüleceğinden bu Genelgede 4447 sayılı Kanunun geçici 27. maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerine ilişkin açıklamalara yer verilmemiştir.

 

 

Teşvik Şartları

 

4447 sayılı Kanunun geçici 27. maddesinde öngörülen sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanılabilmesi için,

 

 

Sigortalı Yönünden Aranan Şartlar

 

  • 4857 sayılı Kanun kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın her türlü iş veya hizmet sözleşmesiyle hizmetleri Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilerek veya sigortasız olarak yani bildirilmeksizin istihdam edilip 01.01.2019-17.04.2020 tarihleri arasındaki dönemde iş veya hizmet sözleşmesinin 4857/25-II hüküme göre ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında sona ermesi veya hizmetleri Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmeksizin 01.12.2020 tarihi itibarıyla çalışmaya devam ediyor olması,

 

  • İş veya hizmet sözleşmelerinin sona erdiği ya da halihazırda çalışmakta oldukları en son özel sektör işyeri işverenine 01.12.2020 ila 31.12.2020 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) işverene yazılı veya sözlü başvuruda bulunulması,

 

  • 01.12.2020 ila 31.12.2020 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) işe alınması,

 

  • 01.12.2020 tarihi itibarıyla Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde kayıtlı olmaması,

 

  • Sigortalının özel sektör işyeri işverenine başvurduğu tarih itibarıyla sosyal güvenlik kuruluşlarından emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanmamış olması,

 

  • Sigortalının özel sektör işyeri işverenine başvurduğu tarih itibarıyla yabancı olmaması,

 

  • Fiilen çalıştırılması,

 

 

İşyeri Yönünden Aranan Şartlar

 

  • Özel sektör işverenine ait olması,

 

  • Bu kapsamda destekten yararlanılan sigortalı sayısının yarısı kadar sigortalının her birinin, destek süresinin sona ermesinden itibaren, bu sigortalıların destekten yararlandıkları ortalama süre kadar fiilen çalıştırılması,

 

Şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir.

 

İhale konusu iş üstlenen işyeri işverenleri, mahiyet kodu (1) veya (3) olarak tescil edilmiş işyerleri ya da resmi nitelikte olduğu halde mahiyet kodu (2) veya (4) olarak tescil edilmiş işyeri işverenleri ile 5335/30-2.Fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait işyerleri destekten yararlanamayacaktır.

 

Ev hizmetlerinde 10 gün ve üzerinde sigortalı çalıştıran işverenler de bu destekten yararlanamayacaktır.

 

Alt işverenlerce çalıştırılan ve kapsama giren sigortalılardan dolayı da yararlanılabilecektir.

 

Sigortalının destek kapsamında işe başladığı işyerinden destek süresi dolmadan işten ayrılıp aynı işyerinde yeniden işe başlaması durumunda, bu sigortalıdan dolayı kalan süre kadar destekten yararlanılabilecek, ancak aynı işverene ait farklı bir işyerinde veya farklı bir işverene ait işyerinde yeniden işe başlaması durumunda, bu sigortalıdan dolayı destekten yararlanılamayacaktır.

 

 

Destek Süresinin Sona Ermesinden İtibaren Çalıştırılacak Sigortalı Sayısı Hesabı

 

Destek süresinin sona ermesinden itibaren çalıştırılması gereken sigortalı sayısı; destek süresince 17256 kanun numarası seçilmek suretiyle düzenlenmiş olan APHB/MPHB ile SGK’ya bildirilerek destekten yararlanılan sigortalı sayısının ikiye bölünmesi suretiyle bulunacaktır.

 

Bu sayının küsurat kısmının 0,50 ila 0,99 arasında olması halinde bu sayı tama iblağ edilecektir.

 

Destekten Yararlanılan Ortalama Süre = Destekten Yararlanılan Tüm Sigortalıların Gün Sayısı / Destekten Yararlanılan Sigortalı Sayısı formülü vasıtasıyla bulunacaktır. Buna göre, destekten yararlanılan ortalama sürenin küsurat kısmı 0,01 ila 0,49 arasında ise 0 (sıfır) olarak dikkate alınacak, 0,50 ila 0,99 arasında ise tama iblağ edilecektir.

 

 

Aylık Prim Ve Hizmet Belgesi Ve Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamelerinin Verilmesi

 

Bu prim desteğinden yararlanılabilmek için 17256 kanun numarası seçilmek suretiyle düzenlenmiş olan aylık prim ve hizmet belgesinin/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin Kuruma verilmiş olması gerekmektedir.

 

 

17256 Prim Desteği Tutarı

 

17256 kanun numarası seçilmek suretiyle düzenlenmiş olan APHB ve MPHB kayıtlı prim ödeme gün sayısının günlük 44,15 TL ile çarpımı sonucu bulunan tutar kadar (30 x 44,15 TL = 1.324,50 TL ) destekten yararlanılacak olup,

 

Bu tutar her ay işverenlerin Kuruma ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle, İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır.

 

 

Prim Desteğinin Süresi

 

4447/Geçici 27. Maddenin yürürlüğe girdiği 01.12.2020 tarihinden itibaren 4857/Geçici-10.Maddesinde yer alan fesih yapılamayacak süreyi (30.06.2021) geçmemek üzere her ay prim desteğinden yararlanılabilecektir.

 

 

Diğer Teşviklerden Yararlanamama

 

17256 sayılı teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için 5510 sayılı Kanun ve diğer kanunlarda yer alan prim teşvik, destek ve indirimlerinden yararlanılamayacaktır.

 

 

Başvuru

 

www.sgk.gov.tr adresinden giriş yapılmak suretiyle erişilen “e-SGK/İşveren/İşveren Sistemi/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” ekranlarında yer alan “172556- 4447 Sayılı Kanun Geçici 27. Madde - İstihdama Dönüş Desteği” menüsü vasıtasıyla yapılacaktır.

 

 

Kayıt Dışı Çalıştırılan Sigortalıların İşe Alınması

 

Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmeksizin istihdam ettiğini kabul eden işverenlere; ilgililerin işveren yanında hizmetleri bildirilmeksizin çalıştırıldığı dönemler için idari para cezası uygulanmaz, işsizlik sigortası primi de dâhil olmak üzere sigorta primi tahakkuk ettirilmez ve ilgili mevzuatta yer alan ortalama ve toplam sigortalı sayısı hesabında dikkate alınmaz.

 

Bu işverenlerin, hizmetlerini Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmeksizin istihdam ettiğini kabul etmesi; sigorta primi indirimi, teşvik ve desteklerden yararlanmasına engel teşkil etmez ve daha önce yararlanmış oldukları sigorta primi indirimi, teşvik ve destekler için borç çıkarılmaz.

 

 

Muvazaalı İşlemlerin Önlenmesi ve Diğer Hususlar

 

Muvazaalı işlem yapılması: Mevcut bir işletmenin kapatılarak değişik bir ad, unvan ya da bir iş birimi olarak açılması veya yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılması, şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinin değiştirilmesi gibi bu madde uyarınca verilen desteklerden yararlanmak amacıyla muvazaalı işlem tesis ettiği anlaşılan işyerlerinden Fon tarafından karşılanan tutar gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte geri alınacaktır.

 

 

Geriye Yönelik Başvuru

 

Prim desteği kapsamında olmasına rağmen, bu destekten yararlanmayan işverenlerce sonradan geriye yönelik yararlanmak üzere talepte bulunulması halinde, geriye yönelik prim desteğinden yararlanılmak istenen dönemi takip eden 6 ay içinde başvuruda bulunulması kaydıyla, bu talepler işleme alınacaktır.

 

 

İşyeri Adres Nakli

 

Prim desteğinden yararlanmakta olan işyerinin, farklı bir sosyal güvenlik merkezi görev alanına giren başka bir adrese nakli halinde, prim desteğinden yararlanılan sigortalılardan dolayı, destek süresi aşılmamak kaydıyla kalan süreler için yararlanılması mümkündür.

 

 

Sigortalı Nakli

 

Aynı işverene ait başka bir işyerine naklen ve hizmet akdi sona ermeden "16-Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli" koduyla çalışmaya başlaması durumunda, sigortalı yeni işyerindeki çalışmalarından dolayı söz konusu destekten yararlanmayacaktır.

 

 

SGK Bildirimleri

 

Prim desteğinden yararlanmak için destekten yararlanılacak aya ilişkin APHB/MPHB yasal süresinde Kuruma verilip verilmediği aranmayacaktır.

 

 

SGK Borcunun Bulunup Bulunmaması

 

17256 kanun numaralı APHB/MPHB’den tahakkuk edecek primlerin süresinde ödenip ödenmediği ile Kuruma yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunup bulunmadığı şartları aranmayacaktır.

 

 

Destek Tutarının İndirimi

 

Prim desteğinden yararlanılan ve İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gelir, gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmayacaktır.

 

Söz konusu Genelgeye ulaşmak için  tıklayınız.

 

Saygılarımızla.

 

Esas Bağımsız Denetim S. M. Mali Müşavirlik A. Ş.

"Güven, Kontrole Mani Değildir."Bize Ulaşın

Teklif Al

Vergi Takvimi